Irácké síly vyhnaly IS z historického města Hatra. Radikálové tam poničili památky

Irácké provládní síly dobyly zpět historické město Hatra, které je na seznamu kulturního dědictví UNESCO. Město poničili bojovníci Islámského státu (IS), kteří jej poslední dva roky ovládali.

K dobytí Hatry se přihlásily šíitské milice Hašíd Šábí, které podporuje Írán a které bojují po boku iráckých vojáků proti sunnitským ozbrojencům z IS. Osvobození města předcházela dvoudenní ofenziva, při níž údajně zemřelo 61 islamistů.

Na městskou pevnost z 1. století před naším letopočtem Hatru, která je na seznamu světového dědictví UNESCO, zaútočili islamisté v březnu před dvěma lety. Kdysi Hatra sloužila jako významné náboženské a obchodní středisko a nacházely se tu obrovské chrámy.

Boje o město Hatra
Zdroj: Reuters/Stringer

Město leží 110 kilometrů jižně od Mosulu, který je dosud největším městem pod kontrolou IS a rovněž se o něj už dlouhé měsíce svádí tvrdé boje. Kromě Hatry islamisté zničili také vzácná archeologická naleziště na místě starověkých měst Nimrúd, Ninive či Chorsábád. 

Později se na internetu objevilo video, které údajně pořídili členové IS v Hatře a na němž radikálové ničí historické sochy a reliéfy kladivem. Irácké úřady varovaly, že extremisté prodávají památky na černém trhu, aby získali peníze na své aktivity.

Islamisté tvrdí, že jsou pro ně starověké památky pouhé modly. Organizace Spojených národů pro výchovu, vědu a kulturu (UNESCO) označila ničení památek v Nimrúdu a jinde za válečný zločin.

Srovnatelnou kulturní ztrátou bylo podle odborníků jen zničení soch stojících Buddhů v afghánské provincii Bámján. To měl v roce 2001 na svědomí Taliban.