IS se chvástá ničením památek v Hatře, podle Abádího bude nezastavitelný

Bagdád – Ničení historických soch a reliéfů zobrazuje video, které údajně pořídili členové radikálního hnutí Islámský stát v severoiráckém městě Hatra. Rozsah škod zatím není jasný, protože území je stále pod kontrolou IS. Irácké úřady se domnívají, že extremisté prodali další památky na černém trhu, aby získal peníze na své aktivity. Irácký premiér Hajdar Abádí přitom v rozhovoru pro německý list Der Spiegel uvedl, že pokud IS nevyschnou zdroje a nepřestane se mu dařit lákat do svých řad stále nové bojovníky ze zahraničí, nebudou armády blízkovýchodních zemí schopny zastavit ho.

Video připisované tzv. Islámskému státu ukazuje střelbu na historické reliéfy a ničení památek kladivem. Jeden z radikálů na videu prohlašuje, že město bylo zničeno, protože je uctíváno místo boha.

Součástí ničení památek však podle místních úřadů je i rozprodej části z nich. To by přitom mohl být dlouhodobě závažný problém. Irácký premiér Abádí v rozhovoru pro Spiegel upozornil, že nepřijde-li IS o své zdroje, díky kterým je schopen lákat do svých řad nové bojovníky, nebude možné porazit ho. Uvedl, že právě zahraniční bojovníci tvoří nejnebezpečnější část, tvoří přitom 43 procent z řad IS. Když irácká armáda dobývá zpět města, o které Irák v minulosti přišel, bojovníci z Iráku se nakonec dají na útěk, zatímco zahraniční bojovníci přilákaní islamistickou propagandou bojují do posledního muže. „Pokud bude IS nadále rekrutovat tolik bojovníků ze zahraničí, nedokáže ho zastavit žádná armáda,“ řekl Hajdar Abádí.

Na městskou pevnost z 1. století př. n. l. Hatru, která je na seznamu světového dědictví UNESCO, zaútočili islamisté v březnu. Rozsah škod zatím není jasný, protože území stále ovládají. Město leží 110 kilometrů jižně od Mosulu, který je největším městem pod kontrolou IS. Radikálové nedávno zveřejnili videozáznam, na kterém ničí sochy v mosulském muzeu. Kromě Hatry islamisté zničili také vzácná archeologická naleziště na místě starověkých měst Nimrúd, Ninive či Chorsábád.