Rusko špehovalo e-maily dánských vojáků, tvrdí Kodaň

Rusko mělo v letech 2015 a 2016 přístup do e-mailových schránek některých příslušníků dánské armády. Řekl to dánský ministr obrany Claus Hjort Frederiksen listu Berlingske. Upřesnil tak předchozí zprávu kontrarozvědky, podle které v Dánsku špehoval „zahraniční hráč“.

Za útokem na e-maily příslušníků dánské armády stála podle Berlingske ruská státem kontrolovaná skupina hackerů ATP 28, která se prý podílela na proniknutí k e-mailovým účtům americké Demokratické strany.

„Nejde tu o malé skupinky hackerů, které by takové věci dělaly jen pro zábavu. Je to spojeno se zpravodajskými službami či ústředními elementy v ruské vládě,“ řekl přitom dánský ministr Frederiksen. Reuters nicméně odkázala na zprávu dánské kontrarozvědky, podle které se hackeři dostali pouze k neutajovaným informacím.

Podle dánské zpravodajské služby představuje útok významné bezpečnostní riziko, a to mimo jiné proto, že informace získané z e-mailů by mohly být Ruskem využity k rekrutování agentů v dánské armádě, píše Berlingske.

Agentura Reuters připomněla, že z organizování hackerských útoků a snahy ovlivnit volby obvinily Rusko i další západní země včetně Spojených států, Francie a Velké Británie.

Útok podobný tomu dánskému ovšem zažilo i české ministerstvo zahraničních věcí. Koncem letošního ledna to oznámil ministr Lubomír Zaorálek (ČSSD). I v tomto případě tvrdí úřad, že se hackeři nedostali k utajovaným informacím. České ministerstvo však nesdělilo, koho považuje za pachatele. Zaorálek nicméně uvedl, že se provedení podobalo hackerským útokům na americkou Demokratickou stranu.