Staří se nebojí překonávat limity. Japonská srdce dobyla 82letá dýdžejka

Staří se nebojí překonávat limity. Japonská srdce dobyla 82letá dýdžejka (zdroj: ČT24)

Rozvinutý svět stárne, senioři jsou ale stále aktivnější. Někteří běhají maratony, jiní zkoušejí na stará kolena dělat DJ. Na vrchol Mount Everestu nyní míří 85letý Nepálec Min Bahadur Šerchán. Pokud se mu výstup podaří, bude nejstarší člověkem, který kdy stanul na nejvyšší hoře světa.

V nejstarších generacích se čím dál častěji hlásí o slovo lidé, kteří nehodlají strávit důchod jen u televize. Mnozí si konečně plní své sny – třeba Sumiko Iwamurová, která si říká DJ Sumirock, se rozhodla začít s hudbou po sedmdesátce.

Ve škole pro dýdžeje byla jasně nejstarší, ale svou hudbou si rychle vydobyla respekt. „Když začnu mixovat, chci prostě jen udržet správný rytmus, tempo a musím taky vybrat tu pravou hudbu. Nejlepší ale je, když si to všichni užívají,“ uvedla Iwamurová.

Dříve platilo, že člověk je starý ve chvíli, kdy odchází do důchodu. V České republice lékaři uvádějí, že ta hranice je někde kolem 75. roku, v Kanadě je to 79, ve Švýcarsku 84. Důležitou roli hraje, kde dotyčný žije, jestli žije ve městě nebo na vesnici, jestli disponuje finančními prostředky. Přesná hranice se asi určit nedá.
Jiří Hrabě
ředitel společnosti Elpida

Mladí dýdžejku milují

Ve svých 82 letech už patří mezi největší hvězdy tokijské techno scény. Originální mix techna, francouzského šansonu a klasiky si rychle našel celou řadu fanoušků. Iwamurová vystupuje jednou měsíčně a hraje pro publikum o šedesát let mladší.

„Má v sobě neskutečnou energii, může se rovnat všem mladým lidem tady. Je vážně skvělá,“ podotkl jeden z návštěvníků klubu Fuminari Fuji. „Neskutečné, skvělé. Staří lidé by prostě měli dělat, co je baví. Dokud neumřou,“ konstatoval další z fanoušků Jeremy Mousse.

Japonská dýdžejka Sumiko Iwamurová
Zdroj: ČT24

Mottem dýdžejky je: nepřestaň být zvědavý a nevzdávej své sny. Po Tokiu plánuje dobýt také hudební kluby v New Yorku. Iwamurová přitom vede dvojí život. Po párty v nočním klubu už 60 let vaří spolu s bratrem v rodinné restauraci. Vyrábí třeba plněné knedlíčky. „Co se týká hudby, nemám žádný talent, takže ji nechávám dělat, co ji baví,“ poznamenal Masashi Iwamuro.

Maraton napříč sedmi kontinenty

Jiní senioři tráví čas sportem. Třeba sedmdesátiletá Vietnamka Chau Smithová žijícící v Kansas City běhá už dlouho maratony.

„Za chvíli mi bude 70 let a říkala jsem si, že by byla skvělá výzva uběhnout 7 maratonů za 7 dní na 7 kontinentech,“ podotkla žena. Celkem 42,195 kilometru uběhla v australském Perthu, v Singapuru, Káhiře, Amsterdamu, New Yorku, jihoamerické Punta Arenas a King George Island na Antarktidě.

Záběry z její běžecké Odyssey neexistují, protože o publicitu nestála. Běh pro ni naplňuje antický ideál kalokagathia – souladu duše a těla. „Když něco chci udělat, nebudu čekat do zítra, protože zítřek nikdy nemusí přijít, udělejte to dnes,“ říká běžkyně.

Tento princip vyznává i 66letý Štefan Krč z Prahy. Běhat začal před dvanácti lety a po pěti měsících tréninku už zvládl maraton. „Dává mi to pocit, že se vůbec hýbu, radost z pohybu, takovou trošku volnost,“ konstatoval Čech. Měsíčně naběhá několik set kilometrů a nevyhýbá se ani extrémním tratím. Teď se připravuje na závod v Maďarsku – loni tam za 6 dní uběhl 543 kilometrů.

Třiašedesátiletý Milan Hladil se pro změnu našel v lukostřelbě. „Dá se začít kdykoli a dá se dosáhnout i dobrých výsledků a dá se vydržet neomezeně,“ je přesvědčen sportovec, který se účastní řady závodů v mnoha kategoriích a jezdí dokonce i na mistrovství světa a Evropy.

Aktivní senior
Zdroj: ČT24

Odborníci zdůrazňují, že pohyb je prospěšný, před extrémy ale varují. „Vhodným sportem ve vyšším věku je třeba plavání, které odlehčuje celý pohybový aparát,“ uvedla gerontoložka Iva Holmerová. V Česku pracuje víc seniorů než dvacetiletých, připomněl ředitel společnosti Elpida Jiří Hrabě s tím, že tento trend bude pravděpodobně přetrvávat.