Erdogan věří, že se Turci v referendu rozhodnou správně. O hlasování je velký zájem

Erdogan hlasoval v Istanbulu. O referendum je velký zájem (zdroj: ČT24)

Turci se v nedělním referendu vyslovují k navrhované ústavní změně, která zamýšlí posílit prezidentovy pravomoci a změnit politický systém z parlamentního na prezidentský. Takový je záměr stávající hlavy státu, Recepa Tayyipa Erdogana. „Pořádali jsme referenda i v minulosti. Toto je ale o novém správním systému pro Tureckou republiku. Jde o volbu změny a společenské přeměny,“ řekl Erdogan poté, co v Istanbulu odevzdal svůj hlas.

Průzkumy počítají s těsným přijetím navrhovaných změn, díky nimž by se mohl Erdogan udržet u moci až do roku 2029.

Erdogan také dodal, že doufá, že národ učiní „očekávané“ rozhodnutí. „Věřím v demokratický zdravý rozum svého národa,“ prohlásil prezident. Místnost, kam přišel hlasovat s manželkou Emine a dvěma vnoučaty, hlídali strážci s automatickými zbraněmi. Prezidenta zdravil dav lidí, kteří si Erdogana fotografovali.

Turecký premiér Binali Yildirim, který odevzdal hlas v Izmiru na západě země, prohlásil, že výsledek referenda bude respektován, ať bude jakýkoliv.

Ministr zahraničí Mevlüt Cavusoglu hlasoval v Antalyi a obvinil přitom zahraniční země z pokusu referendum ovlivnit. „Někteří z ciziny se pokoušeli tureckému národu říkat, co má dělat, ale dnes rozhodnutí patří nám,“ zdůraznil, aniž by však jmenoval konkrétní státy. 

  • K volebním urnám má právo přijít 55 milionů Turků.
  • Volební místnosti budou v neděli otevřeny do 15:00 nebo 16:00 SELČ, protože hlasovací doba je v západním a východním Turecku o hodinu posunuta.
  • Podle aktuálních průzkumů je turecká společnost rozdělená téměř přesně na polovinu.
  • Předběžné výsledky referenda by měly být známy kolem půlnoci našeho času.
  • Svůj hlas v rámci referenda již mohli odevzdat Turci v diaspoře. Podle volební komise přišlo z 57 zemí přes 1,3 milionu hlasovacích lístků.

Země rozdělená na dva tábory

Hlasování předcházela bouřlivá kampaň, která Turky rozdělila na dva tábory a vyvolala také napětí ve vztazích s některými státy Evropské unie.

V Istanbulu se od rána před volebními místnostmi tvořily fronty. „Jsme zde, abychom řekli Ne v zájmu naší země, dětí a vnuků. Přišel jsem už včera (v sobotu) večer, abych mohl hlasovat mezi prvními,“ podotkl penzionovaný daňový úředník Murtaza Ali Turgut.

Jiný občan tohoto nejlidnatějšího tureckého města prohlásil, že hlasuje pro změnu, protože chce plně podpořit Erdogana. „Náš prezident je pro nás boží dar. Vždy ho podpoříme, vládne tak dobře,“ řekl podle agentury AP Mualla Sengül.

Turecké referendum a hlasovací lístky "ano" a "ne"
Zdroj: Murad Sezer/Reuters

Bývalý voják Hencer Senkom po odevzdání hlasu řekl, že vhodil lístek s Ne. „Jsem proti této vládě, protože vím, jak pohlíží na svět. Reformy tu byly v letech 2002 a 2004 a řeklo se nám, že se Turecko připojí k Evropské unii, že skoncuje s terorismem, ale nic z toho se nestalo,“ citovala ho agentura AFP.

Také lodní kapitán Hamit Yaz řekl, že změnu nepodpořil. „Nechci, aby celou tuto zem, její legislativu, vládu a soudy řídil jediný muž. To Turecko neposílí ani situaci nezlepší, jak oni říkají. Oslabí to naši demokracii,“ dodal Yaz.