Propad akcií a bojkot. United Airlines doplácí na skandál s pasažérem

Události: Akcie United Airlines v úterý spadly o miliardu dolarů (zdroj: ČT24)

Někteří cestující po skandálu americké letecké společnosti United Airlines začali dávat najevo, že aerolinky pro ně končí. Poté, co svět oblétl záznam, jak letištní policie vleče jednoho pasažéra z letadla kvůli přeplněnosti, se akcie společnosti skokově propadly. Ředitel nejdřív postup bránil. Následně obrátil a slibuje, že se něco podobného už nikdy nestane.

Američan asijského původu, 69letý lékař David Dao z Kentucky, nesouhlasil, že by se měl jako tři další lidé za kompenzaci vzdát svého místa v přeplněném spoji. Po násilném vyvlečení z letadla zůstává kvůli zraněním hospitalizován v chicagské nemocnici.

Na skandál rychle zareagovali nejen cestující, ale i soupeři United Airlines, které mají třetí největší podíl na americkém trhu.

Například největší nízkonákladová letecká společnost na světě Southwest Airlines, která sídlí v americkém Dallasu, přišla se sloganem: „V Southwest válcujeme konkurenci. Ne Vás.“ 

Po zveřejnění zásahu na palubě letadla se v úterý akcie aerolinek propadly o celou miliardu dolarů, než se ztráta ustálila na čtvrtmiliardě.

Uživatelé sociálních sítí začali zveřejňovat fotografie rozstříhaných zákaznických karet aerolinek, jako gesto, že se společností končí.

Šéf společnosti Oscar Munoz se za incident omluvil, zároveň ale v e-mailu určeném zaměstnancům firmy napsal, že cestující vyloučený z přepravy se choval rušivě a agresivně.

Slíbil však, že už nikdy nepovolá policii na platícího a už usazeného cestujícího, který se, jako doktor Dao, ničeho špatného nedopustil. A změní prý i vnitřní předpisy.

United Airlines loni vyloučily z přepravy kvůli přeplněnosti 3765 lidí z celkového počtu přes 86 milionů cestujících.