Svědci Jehovovi mají v Rusku dočasně zakázanou činnost, porušují prý zákon o extremismu

Ruský nejvyšší soud potvrdil verdikt pozastavující činnost sektě Svědkové Jehovovi. Náboženská skupina měla opakovaně porušit zákon o extremismu, když kupříkladu odmítá darovat krev. Ministerstvo spravedlnosti  prý usiluje o definitivní zákaz skupiny v Rusku. Sekta považuje obvinění za absurdní.

Organizace Svědkové Jehovovi mají v Rusku podle vlastního tvrzení na 170 tisíc členů. Oficiálně v zemi působí od roku 1991. Ruské úřady varovaly skupinu před zákazem činnosti už v březnu loňského roku. Podle mluvčího ministerstva spravedlnosti ale skupina nepřijala žádná nápravná opatření.

„Kdyby nejvyšší soud rozhodl ve prospěch ministerstva, mělo by to pro Svědky Jehovovy v Rusku katastrofální následky,“ napsala nedávno organizace na webu. Každý člen „by mohl být trestně stíhán pouze za to, že se účastní náboženských setkání, čte si s ostatními bibli nebo mluví s lidmi o své víře“, upozornila skupina.

Činnost jehovistů je pravidelně předmětem pozornosti úřadů po celém Rusku. V řadě regionů a měst už byla tato náboženská společnost zakázána, například v Samaře, Orlu, Belgorodu či Birobidžanu.

Soud Svědkům Jehovovým mimo jiné připisuje šíření literatury, která porušuje ruský zákon proti extremismu. Konkrétně se žalobě nelíbilo, že jehovisté odmítají poskytnout krev k transfúzi i přes doporučení lékařů. Navíc se údajně prezentují jako nadřazení ostatním náboženstvím. Náboženská skupina věří, že jim transfúzi zakazuje bible. 

Sjezd Svědků Jehovových v Praze v červenci 2006
Zdroj: Milan Jaroš/ČTK

Sami jehovisté často viděli v pozadí ústrků vlivnou pravoslavnou církev, úzce spjatou s ruským státem. „Při všech soudních procesech proti Svědkům Jehovovým bylo vidět, že soud nedopřál sluchu obhajobě a stanul na straně prokuratury či ministerstva spravedlnosti,“ řekl v březnu ruské redakci BBC mluvčí ruských jehovistů Jaroslav Sivulskij.

Podle něj není k zákazu žádný důvod. „Snažíme se vysvětlit lidem, že nejsme žádní extremisté. Jsme řádní občané, platíme daně a dodržujeme zákony, a tak obvinění z extremismu je prostě absurdní,“ řekl. Extremismus je podle zástupců skupiny „hluboce cizí víře a morálce víry vycházející z bible“.

Náboženská společnost původně vznikla v USA, pod názvem Svědkové Jehovovi působí od roku 1931. Americká Komise pro mezinárodní náboženskou svobodu rozhodnutí ruského nejvyššího soudu odsoudila. Podle ní tento krok jen dokazuje fakt, že Moskva chce prezentovat všechny nezávislé náboženské aktivity v zemi jako hrozbu pro politickou stabilitu. 

Vydáno pod