Nizozemce šokovaly omalovánky s hajlujícím Hitlerem, jejich tvůrce ho zřejmě nepoznal

Nizozemský prodejce Kruidvat stáhl z prodeje jedny z omalovánek poté, co si šokovaní rodiče stěžovali na obrázek Adolfa Hitlera s nacistickým pozdravem a hákovým křížem na uniformě, který vznikl poté, co jejich ratolesti vybarvili jeden z obrázků podle šablony s čísly.

Kniha byla k dostání ve vybraných obchodech několik dnů, v úterý šla do všeobecného prodeje. „Pěkné omalovánky nabízíte,“ napsal jízlivě na Facebooku Kruidvatu jeden ze zákazníků řetězce. Další to označil za „ostudné“.

„Když jsme si uvědomili, že je v knize nevhodný obrázek, rozhodli jsme se ji okamžitě stáhnout z prodejen i internetu,“ řekl mluvčí řetězce nizozemské televizi NOS. Řetězec prý incidentu „hluboce lituje“ a zákazníkům slíbil odškodné.

Omalovánky s významnými osobnostmi

Omalovánky byly vytištěny v Indii a za jeho výrobou stálo belgické nakladatelství Trifora. Kniha s významnými osobnostmi minulosti od Mandely přes Einsteina až po Lincolna prošla řadou kontrol, při nichž se na pochybení nepřišlo.

„Mám podezření, že člověk, který omalovánky tvořil, vytáhl ze skříně knihu známých osobností a vybral nějaké, které bohužel obsahovaly Adolfa Hitlera. Možná ho nepoznal,“ míní mluvčí belgického nakladatelství.