Hořely mi vlasy, vzpomíná přeživší z Petrohradu. Strojvedoucího oslavují jako hrdinu

Petrohrad: příběh přeživší a strojvedoucího (zdroj: ČT24)

Tragické události z petrohradského metra, kde sebevražedný útočník zabil v pondělí nejméně čtrnáct lidí, mají i svého hrdinu. Podle Rusů jím je strojvedoucí soupravy, ve které bomba explodovala. Po výbuchu nezpomalil a vlak v souladu s bezpečnostními předpisy zastavil až v nejbližší stanici. Podle policie tak umožnil rychlý přístup záchranářů ke zraněným, což pravděpodobně snížilo počet obětí na životech. Zpravodaj ČT David Miřejovský mluvil se ženou, která byla v okamžiku exploze jen pár metrů od atentátníka, přesto ale přežila.

Stál při ní anděl strážný – Irina Polevská nemá jiné vysvětlení, jak přežila pondělní útok v metru. Nastoupila do soupravy a sedla si na jediné volné místo. Sklonila hlavu, aby si vzala z tašky knihu. V té chvíli několik metrů od ní odpálil nálož sebevražedný atentátník.

„Hořely mi vlasy. Začala jsem si je hasit rukama, abych neshořela. Bylo to strašné… potom, když jsem uviděla mrtvé,“ popsala. Irina má lehké popáleniny na čele. Měla obrovské štěstí.

Sama ale ví, že nebýt ostatních cestujících, následky by byly fatální. „Lidé, kteří byli kolem, mě zakryli,“ dodala. Kolem ní stáli a seděli samí velcí muži. Všichni zemřeli přímo na místě.

Přeživší Irina Polevská
Zdroj: ČT24

Irina s manželem Alexandrem za ně v úterý zapálila v kostele svíčky. Alexandr je stále v šoku a neustále vzpomíná, co mu žena řekla do telefonu jen tři minuty po útoku. „Sašo, ve vagóně došlo k výbuchu. A já uslyšel nejdůležitější slova. Jsem naživu,“ zopakoval.

Manželé zatím nedokázali přijít na místo atentátu. Jsou ale rozhodnuti, že květiny obětem co nejdřív přinesou.

Strojvedoucí zabránil ještě větší tragédii

Někteří ze zraněných při útoku velmi pravděpodobně vděčí za záchranu života řidiči soupravy, který zachoval duchapřítomnost a dojel s poškozenou soupravou až do další stanice, kde lidé mohli vystoupit.

Strojvedoucí Alexandr Kaverin slyšel dutou ránu. Nezazmatkoval a postupoval přesně podle předpisů. Pokud by zastavil mezi stanicemi, nastala by panika. Záchranáři by se ke zraněným dostávali podstatně déle. V zasaženém voze by se navíc mohli lidé udusit.

Strojvedoucí Alexandr Kaverin
Zdroj: ČTK/AA/ABACA

Sám strojvedoucí přiznává, že netušil, co se stalo. „V té chvíli se na nouzovou linkou začali ozývat cestující ze všech vagónů. Nerozuměl jsem jim, protože mluvili všichni najednou,“ vzpomínal Kaverin, který řídí metro patnáct let. Vedení města uvažuje o jeho vyznamenání.

Mluvčí petrohradského metra Julija Šavelová už oznámila, že metro vyznamená strojvedoucího za to, že dokázal reagovat s chladnou hlavou. Vyznamenání dostane i zaměstnanec, který našel druhou nálož v jiné stanici podzemní dráhy. Tu následně zneškodnili pyrotechnici.