Hlasujte pro reformy, vyzývá Kurdy Erdogan. Turci v zahraničí už volí

Erdogan chce v referendu získat i hlasy Kurdů (zdroj: ČT24)

Turecký prezident Erdogan vyzval Kurdy, aby v referendu podpořili chystané ústavní změny. Ty by měly posílit jeho pravomoci v čele země. Hlasování se koná 16. dubna.

Ochránce svobod, ochránce míru. Tak sám sebe označuje turecký prezident Erdogan. A vyzývá Kurdy na jihovýchodě Turecka, aby v blížícím se referendu řekli ústavním reformám ano.

  • 18článkový reformní balíček spojí moc tří legislativních úseků pod jeden výkonný – s prezidentem v jeho středu.
  • Hlava státu bude moci dosazovat ministry, veřejné činitele i téměř polovinu vrchních soudců.
  • Reforma umožní prezidentovi vydávat dekrety, vyhlašovat výjimečný stav nebo rozpustit parlament. 
  • Hlava státu také bude moci mít vazby na svou politickou stranu. Na druhou stranu bude trestně odpovědná.
  • Parlament přijde o své právo na interpelace.
  • Parlamentní a prezidentské volby budou probíhat současně, každých pět let.
  • V případě prosazení změn může Erdogan setrvat v úřadě až do roku 2029.

„Nezapomeneme na matky, které plakaly, když jejich děti unesli do hor. Jak s nimi ti, kteří volali po míru zacházeli? Zle. Ale my jsme měli soucit a slitování. Díky bohu, teď se vše otevírá. My jsme strážci míru, jsme strážci svobod,“ prohlásil Erdogan na mítinku.

Apelovat přijel do města Diyarbakir na jihovýchodě Turecka, kterému se říká kurdská metropole. Naslouchalo mu několik tisíc lidí.

Turci v zahraničí už hlasují

V referendu mohou volit i tři miliony tureckých občanů žijících v zahraničí, například v Nizozemsku, Dánsku nebo Austrálii.

Němečtí Turci, kteří mají oprávnění volit, už začali své hlasy odevzdávat. Ve 13 německých městech zůstávají volební místnosti otevřené do 9. dubna. Volí se už i v sousední Francii.

Ústavní změny znamenají zrušení funkce premiéra a rozšíření pravomocí hlavy státu. Erdogan by ve funkci mohl zůstat až do roku 2029. Podle něj silnější mandát zajistí Turecku stabilitu. Kritici ale ve změně vidí koncentraci moci do rukou jedné osoby a omezení kontrolních mechanismů.

„Podle mě referendum rozhodne o budoucnosti Turecka, teď se hraje o další vývoj země, protože se pokouší změnit demokratickou republiku na diktaturu jednoho muže a já jsem proti tomu,“ řekla Ilkhan, knihovnice tureckého původu žijící ve Francii.

Referendum se v Turecku uskuteční 16. dubna. V řadě zemí způsobovalo v posledních týdnech referendum značné kontroverze kvůli plánovaným vystoupením některých ministrů, kteří chtěli mobilizovat voliče ve prospěch ústavních změn. Zrušilo je ale třeba Nizozemsko nebo Německo. To označila Ankara za postupy podobné těm nacistickým, což v zemích vyvolalo odpor.

Vydáno pod