KLDR dosáhla vydání těla Kim Čong-nama. Pustila za to domů devět Malajsijců

Horizont ČT24: Malajsie a KLDR měnily tělo za občany (zdroj: ČT24)

Devět Malajsijců zadržovaných v Severní Koreji po únorové vraždě bratra severokorejského vůdce se vrátilo do vlasti. Umožnila to dohoda mezi Malajsií a KLDR, podle které mělo být tělo mrtvého Kim Čong-nama vydáno Severní Koreji a Malajsijci propuštěni. Letadlo s mrtvým Kim Čong-namem v pátek podle stanice BBC odletělo do Pekingu, kde ho mají převzít zástupci KLDR. Malajsie ovšem také v rámci dohody propustila tři podezřelé Severokorejce.

Skupinu devíti Malajsijců na letišti vítali jejich příbuzní a množství novinářů. Mezi navrátivšími je kromě jiného poradce pro otázky Severní Koreje, zaměstnanci velvyslanectví a jejich příbuzní.

Malajsie vydala i podezřelé Severokorejce

Malajsijský ministr zahraničí Anifah Aman před novináři vychvaloval diplomacii, díky které se podařilo dosáhnout vydání malajsijských občanů.

Malajsie však Pchjongjangu vydala nejen tělo mrtvého, ale také tři Severokorejce zadržované jako podezřelé. 

Malajsijský premiér Najib Razak uvedl, že byl zrušen zákaz, podle něhož nesměli severokorejští občané pobývající v Malajsii opustit zemi. O tom, že malajsijské úřady umožnily návrat i třem podezřelým Severokorejcům, se nezmínil. Předpokládá se však, že i to bylo součástí dohody mezi oběma zeměmi.

Devět propuštěných Malajsijců s malajsijským ministrem zahraničí (třetí zprava)
Zdroj: Lai Seng Sin/Reuters

Jasné ani není, komu bude tělo Kim Čong-nama nakonec předáno. Razak ve čtvrtek uvedl, že rodina o vydání požádala, ale neposkytl více detailů a nikoho nejmenoval. Rodina Kim Čong-nama žila v dobrovolném exilu v Macau a podle dostupných informací se její členové skrývají z obav, že zavraždění hrozí také synovi mrtvého.

Kim Čong-nam byl zavražděn 13. února na letišti v Kuala Lumpuru v pomocí bojového nervového plynu VX. Z činu jsou podezřelé severokorejské tajné služby. Diplomatickou roztržku vyvolal požadavek Severokorejců o vydání těla hned po vraždě. Malajsie ale zahájila vyšetřování a nechala udělat pitvu. Tělo chtěla předat pouze blízkým příbuzným mrtvého, kteří žijí v dobrovolném exilu, podobně jako žil Kim Čong-nam.

Podle malajsijských vyšetřovatelů vraždu spáchaly 13. února dvě ženy z Indonésie a Vietnamu, které Kimovi do obličeje nastříkaly bojový plyn.

Malajsijská policie podezírá z podílu na vraždě i sedm Severokorejců, z nichž čtyři krátce po činu odjeli z Malajsie a do pátrání po nich je zapojen Interpol. Další tři podezřelí Severokorejci se podle Malajsie skrývali na severokorejském velvyslanectví v Kuala Lumpuru. Malajsijské úřady nakonec trojici umožnily návrat do vlasti, když je vyslechly a zbavily podezření, uvedla agentura AP.