Začala evakuace radikálů ze syrského Homsu, odejít má 12 tisíc lidí

Syrští protivládní povstalci začali spolu s rodinami opouštět svou poslední základnu ve městě Homs. Oznámila to syrská státní média, jejichž informaci potvrdil agentuře Reuters jeden ze svědků. Odchod ozbrojenců z města v rámci dohody s vládou má být jednou z největších evakuací šestiletého syrského konfliktu.

První dva autobusy s rebely a jejich rodinami odjely ze čtvrti Vaír hned ráno a zamířily do jiných oblastí, které drží povstalci na severu Sýrie. Podle guvernéra stejnojmenné provincie Homs Talála Barazího bude v sobotu evakuováno 400 až 500 bojovníků, kromě nich ještě asi tisícovka rodinných příslušníků. Akce podle guvernéra zatím postupuje dobře.

Povstalci s rodinami opouští město Homs (zdroj: ČT24)

Exilová organizace syrských ochránců lidských práv (SOHR) uvádí, že by mělo v příštích týdnech metropoli Homs opustit více než 12 tisíc lidí. Dohoda s vládou o evakuaci povstalců z Homsu, kterou zaštítilo Rusko, potvrzuje, že prezident Bašár Asad získává po letech bojů nad povstalci stále větší převahu a vytlačuje je z nejdůležitějších oblastí země.

Evakuace bude trvat asi šest týdnů, většina nynějších obyvatel ale ve čtvrti zůstane, řekl guvernér Barazí. Nad operací dohlížejí syrské a ruské síly spolu se syrskou pobočkou Červeného půlměsíce. „Doufáme, že úplný odchod ozbrojenců z této čtvrti otevře dveře dalšímu usmiřování a dohodám,“ citovala guvernéra agentura Reuters. Ve čtvrti Vaír je asi 40 tisíc civilistů a přes 2500 ozbrojenců.

Podobné evakuace i v dalších oblastech

Podobné evakuace se podle guvernéra Homsu připravují také v dalších oblastech s přítomností rebelů na sever od města. Povstalci a jejich rodiny odjíždějí do oblasti severně od Aleppa a do další severosyrské provincie Idlib, které ovládají rebelové podporovaní Tureckem. V neděli má být podle guvernéra otevřena z Vaíru další cesta, po níž budou moci procházet ven a zpět běžní civilisté.

Válečné memento Homsu
Zdroj: Reuters

Na počátku povstání proti Asadovu režimu v roce 2011 byl Homs dějištěm mohutných demonstrací a začalo se mu říkat „metropole revoluce“. Po dvou letech tvrdých bojů se armáda v květnu 2014 třetího největšího města země téměř celého opět zmocnila, s výjimkou čtvrti Vaír, kterou od té doby drží v obklíčení.