Brazilský žalobce v kauze kolem Petrobrasu žádá vyšetřování 83 politiků

Brazilský generální prokurátor Rodrigo Janot požádal nejvyšší soud, aby zahájil vyšetřování 83 vysoce postavených politiků kvůli podezření z korupce. Nezveřejnil o jaké politiky jde. Žádost ale souvisí s výpovědí manažerů stavebního koncernu Odebrecht. Ten je jednou z hlavních firem vyšetřovaných v obří korupční kauze kolem zakázek státní ropné společnosti Petrobras.

Podle brazilských zákonů může kauzy ministrů, poslanců a senátorů řešit pouze nejvyšší soud. Zdroj agentury Reuters již minulý týden uvedl, že Janot hodlá vyšetřovat mimo jiné dva ministry z kabinetu prezidenta Michela Temera, což vyvolalo obavy ohledně stability vlády.

Temer loni v prezidentské funkci vystřídal Dilmu Rousseffovou, kterou odvolal parlament. Nový prezident slíbil, že zlikviduje korupci. Už loni v červnu kvůli uniklým nahrávkám souvisejícím s kauzou společnosti Petrobras ovšem přišel o dva ministry. Nová vláda přitom fungovala teprve necelé tři týdny.

Michel Temer
Zdroj: Reuters

Kauza kolem Petrobrasu, jíž se říká Lava Jato (Automyčka), vypukla na jaře 2014. Název dostala podle toho, že původně šlo o vyšetřování několika skupin podnikatelů, kteří prali špinavé peníze a okrádali stát na daních. Později se začal rozkrývat rozsáhlý systém, v němž politici inkasovali úplatky za přidělování předražených zakázek státní firmy Petrobras.