Szydlovou přivítali ve Varšavě jako hrdinku

Polské premiérce Beatě Szydlové se po návratu ze summitu EU v Bruselu dostalo vřelého přivítání. Na letišti ve Varšavě na ni s květinami čekal šéf strany Právo a spravedlnost (PiS) Jaroslaw Kaczyński spolu s členy jejího kabinetu. Celou bruselskou eskapádu společně zhodnotili jako vítězství.

„Není to porážka, ale vítězství. Ukázali jsme, že Polsko je plnohodnotným členem Evropské unie. Chceme, aby byla EU sjednocená, rozvíjela se a my uděláme všechno pro to, aby se tak stalo,“ ujistila Szydlová po svém návratu do Varšavy.

Polsko jako jediná země osmadvacítky hlasovala na summitu proti prodloužení mandátu šéfovi Evropské rady Donaldu Tuskovi, vůči němuž chová šéf PiS Jaroslaw Kaczyńsky osobní nepřátelství. Na místo Tuska nominovali Poláci jiného kandidáta, ten ovšem nezískal při hlasování lídrů členských zemí ani hlas (vyjma toho polského). Beata Szydlová následně odmítla podepsat závěry summitu. Vyjednané dohody o migraci a ekonomice tak neplatí.

Horizont ČT24: Poláci na protest zablokovali závěry summitu (zdroj: ČT24)

Szydlová uznala, že v Bruselu tentokrát prožila těžké chvíle. Ujistila ale, že bojovala za polské zájmy a princip, který každému členskému státu dává právo suverénně rozhodnout, kdo jej bude zastupovat v nejvyšších unijních funkcích.

„Tato zásada, které bohužel politici EU a dalších zemí nerozumí, je pro nás svatá,“ zdůraznila premiérka.

Jaroslaw Kaczyński vyjádřil potěšení, že Polsko má právě takovou premiérku: „Nepatří mezi ty, kteří se jen klaní, naopak bojuje se zdviženou hlavou za to, co je nejdůležitější.“

Kaczyński, který Donaldu Tuskovi dává vinu za leteckou havárii u Smolenska, při které v roce 2010 zemřel i jeho bratr a tehdejší polský prezident Lech, staronového šéfa Evropské rady označil za „německého kandidáta“.