PODÍVEJTE SE: Část Jižní Ameriky sledovala o víkendu „ohnivý prsten“

Obyvatelé některých částí jižní polokoule mohli o víkendu sledovat takzvaný „ohnivý prsten“. Prstenové zatmění Slunce je poměrně vzácný jev. Vzniká ve chvíli, kdy Měsíc vstoupí mezi Zemi a Slunce, je ale příliš daleko, aby zakryl celou hvězdu, a tak vzniká po okrajích ohnivý kruh.

„Prstencové zatmění je výsledkem téměř stejné nebeské geometrie jako úplné zatmění Slunce – to znamená, že z pohledu nějakého místa na Zemi Měsíc prochází přes střed Slunce,“ vysvětluje NASA.

„Ale prstencové zatmění se liší v jednom důležitém bodu – Měsíc je příliš daleko od Země, aby Slunce zcela zatemnil, takže okraje Slunce jsou exponované a vytváří efekt ohnivého prstenu,“ dodává NASA.

Dechberoucí úkaz sledovali hlavně obyvatelé Chile a Argentiny. Lidé si pořídili brýle s filtry, protože sledovat zatmění přímo je pro oči nebezpečné. Když prsten spatřili, mnozí tleskali.

„Už jsem viděl šest prstencových zatmění a každé z nich bylo jiné,“ podotkl Josep Masalles Roman, který dorazil do města Sarmiento v Argentině až ze španělské Barcelony.

Zvláštní zatmění pak postupovalo přes Atlantik až do některých oblastí Afriky. Když dojde k úplnému či prstencovému zatmění, vypadá to, jako by se stmívalo, ptáci a další zvířata proto nabývají dojmu, že den končí a přecházejí na noční režim.