Karneval v Riu zahájil starosta e-mailem, sám nepřišel

Začátek karnevalu v Riu byl rozpačitý (zdroj: ČT24)

V brazilském Riu de Janieru začal světově proslulý karneval. Začal ale neobvykle – s komplikacemi a takřka potají. Starostou Ria totiž nově je bývalý kněz Marcelo Crivella, který se slavnostním zahájením váhal. Nejprve je o několik hodin pozdržel a nakonec prohlásil festival za zahájený jen prostřednictvím e-mailu. Starosta Crivella se omluvil, že na slavnost nepřišel kvůli nemoci manželky. Čelí však kritice, že ve skutečnosti míchá politiku s náboženstvím.

Karneval v Riu začal se zpožděním a bez starosty. Symbolický král festivalu známý jako král Momo tak převzal klíče od města od šéfky agentury cestovního ruchu. Že karneval vůbec začal, potom vzkázal starosta Marcelo Crivella e-mailem.

Sám tvrdí, že chyběl kvůli nemoci své manželky.  Mnozí ale takové tvrzení bývalého kněze považují jen za výmluvu. „Není dobré, že starosta nepřišel na první den karnevalu. Měl by být jedním z nás. Když jednou vstoupil do politiky, tak by ji neměl míchat s náboženstvím,“ řekla jedna z návštěvnic karnevalu. 

Ústřední postava karnevalu král Momo odkazuje na starořeckou mytologii, ve které byl Mómos či Momus bohem hlouposti či veselí. Jeho představitel byl po problémech, které provázely zahájení karnevalu, zamlklý, nehovořil s novináři a brzy odešel v doprovodu bezpečnostní služby.

Bývalý biskup Univerzální církve Království Božího Marcelo Crivella se zřejmě setkání se „ztělesněním“ pohanského boha pokusí vyhnout úplně. Zastupitelstvo města mu totiž schválilo na příštích několik dní cestu do zahraničí.

Karneval ale přese všechny nedostatky začal a dá na několik dnů Brazilcům zapomenout i na potíže, kterým jejich země v současnosti čelí. Brazílie balancuje na pokraji ekonomické krize a zemi trápí i zvyšující se nezaměstnanost. Karneval proto stovky lidí využily i k protestům proti prezidentu Michelovi Temerovi.

Tradiční slavnost by ale měla ekonomice alespoň trochu pomoci. Očekává se, že výnos z karnevalu by se mohl pohybovat okolo miliardy amerických dolarů, které povzbudí poloprázdnou městskou pokladnu.

Vydáno pod