Stovky migrantů vzaly útokem šestimetrový ostnatý plot v Ceutě a jsou v Unii

Asi pět set afrických migrantů překonalo šestimetrový plot s ostnatým drátem, a dostalo se tak z Maroka na unijní půdu ve španělské enklávě Ceuta. Řada z nich utrpěla zranění. Když překonali bariéru, křičeli hesla jako „svoboda“ a „vítězství“.

„Civilní garda v Ceutě odhaduje, že se do města možná podařilo proniknout pěti stovkám osob,“ uvedla na Twitteru ceutská záchranná služba. Červený kříž vyslal na místo pět sanitek, celkem se prý postaral o 400 migrantů.

Jde o další z řady pokusů migrantů převážně ze subsaharské Afriky dostat se do Unie přes španělská území na severu Afriky. Do Ceuty se během Nového roku snažilo dostat asi 1100 běženců, naprostou většinu z nich ale pořádkové síly vrátily zpět.

Jeden z policistů během násilností přišel o oko, dva migranti, kteří plot překonali, skončili v nemocnici. Běženci to zkoušejí buď přes plot, nebo plavou podél pobřeží, případně se schovávají do vozů mířících do Ceuty.

Migranti v Ceutě
Zdroj: Jesus Moron/Reuters

Kromě Ceuty se migranti snaží dosáhnout evropské půdy i přes další španělskou enklávu Melila. Jen minulý týden se to podařilo osmnácti lidem.

Obě enklávy se nacházejí na severoafrickém pobřeží Středozemního moře a jsou obklopené marockým územím. Před migranty je mají chránit šest až sedm metrů vysoké a v některých místech až třířadé ploty s ostnatým nebo žiletkovým drátem.