Viceprezident Venezuely je na sankčním seznamu USA

Diplomatická přestřelka USA a Venezuely (zdroj: ČT24)

Americké ministerstvo financí zařadilo na sankční seznam venezuelského viceprezidenta Tarecka El Aissamiho, kterého považuje za přední postavu mezinárodního obchodování s narkotiky. El Aissami je dosud nejvýše postaveným venezuelským představitelem, jenž čelí americkým odvetným opatřením. Venezuelský prezident Nicolas Maduro krok Spojených států ostře kritizuje.

Spolu s El Aissamim byl na sankční seznam zapsán i zámožný venezuelský obchodník Samark López, který podle amerických úřadů pomáhá viceprezidentovi s praním špinavých peněz a s finanční podporou. V rámci sankcí oba muži nebudou smět do USA, úřady rovněž ohlásily blokádu 13 podniků kontrolovaných Lópezem.

El Aissami, který je po otci syrského původu, má pověst kontroverzní osobnosti a obávaného politika. Do roku 2012 zastával post ministra vnitra a od letošního ledna je z rozhodnutí prezidenta Nicoláse Madura viceprezidentem.

Prezident Nicolas Maduro
Zdroj: Reuters

Venezuela už více než rok prochází politickou krizí. Od loňského ledna má v parlamentu většinu koalice opozičních stran Stůl demokratické jednoty (MUD), práci poslanců ale blokuje nejvyšší soud nakloněný prezidentovi Madurovi. Soudci nejvyššího soudu prohlásili za neústavní už řadu zákonů přijatých parlamentem.

Obyvatelům se také nedostává základních potravin a léků. Opozice z krize viní vládu a její socialistickou hospodářskou politiku, a snaží se proto o zorganizování referenda o odvolání prezidenta Madura. Tomu se ale vláda s pomocí nejvyššího soudu snaží všemožně zabránit.