Justice v USA nevládne, prohlásil Trumpův poradce kvůli zablokování imigračního nařízení

Poradce Bílého domu a spolutvůrce sporného protiimigračního dekretu Stephen Miller obvinil odvolací soud v San Francisku z „právního uzurpování moci“. V pořadu televize Fox News se důrazně ohradil proti soudnímu rozhodnutí, které platnost nařízení Donalda Trumpa zablokovalo.

„Prezidentské pravomoci jsou v tomto případě mimo veškerou pochybnost,“ řekl poradce Bílého domu Stephen Miller, který podle amerických médií spolu s hlavním Trumpovým politickým poradcem Stevem Bannonem kontroverzní dekret sepsal. „Justice v této zemi nevládne,“ upozornil Miller.

Miller potvrdil, že Bílý dům zvažuje vypracování nového exekutivního příkazu jako alternativy nařízení zablokovaného soudem. Varianty jsou nyní podle něj tři: nový dekret, odvolání k nejvyššímu soudu nebo nové projednání před nižším soudem. „Náš imigrační systém by neměly zneužívat osoby, které nemilují naši zemi ani její ústavu,“ konstatoval Trumpův poradce.

Prezident má podle něj právo zamezit vstup do země cizincům, kteří představují riziko. „Prezident učiní vše, co je zapotřebí, aby země byla bezpečná,“ řekl Miller. „Soustředíme se na bezpečnost veřejnosti a ochranu životů, omlouvat se nebudeme,“ dodal.

Miller se odmítl vyjádřit ke kauze Trumpova poradce pro otázky národní bezpečnosti Michaela Flynna, jehož FBI vyšetřuje kvůli stykům s ruským velvyslanectvím, které udržoval ještě před prezidentskou volbou. Miller prý nemá pověření o záležitosti hovořit. Je to „citlivá otázka,“ o níž může mluvit spíš Trump, viceprezident Mike Pence nebo personální šéf Bílého domu Reince Priebus, řekl Miller.

Trump se zaměřil na sedm zemí

Sám Trump v neděli své rozhodnutí obhajoval na sociální síti Twitter. Napsal, že 72 procent uprchlíků, kteří se do USA dostali během týdne, kdy byl jeho dekret zablokován, přišlo právě ze zemí, jichž se rozhodnutí týkalo. Poradce Millera za jeho prohlášení pro Fox News Trump pochválil.

Nařízení, které pozastavuje platnost přistěhovaleckých programů a znemožňuje občanům sedmi muslimských zemí vstup na americké území, zablokoval soud v Seattlu ve státě Washington a odvolání ministerstva spravedlnosti USA zamítl soud v San Francisku. Dekret se týká Iráku, Íránu, Sýrie, Somálska, Jemenu, Libye a Súdánu.

Ministr spravedlnosti státu Washington Bob Ferguson v neděli prohlásil, že přinutí vládní činitele, aby soud informovali o skutečných motivech prezidentova exekutivního příkazu, pokud se kauza do Seattlu vrátí. Ferguson prý využije všech prostředků, aby do věci vnesl jasno.