Zapálená auta na předměstí Paříže. Lidé protestovali proti policejní brutalitě

Ve Francii znovu vypukly násilné protesty proti brutalitě policie (zdroj: ČT24)

Také v sobotu pokračovaly nepokoje na pařížském předměstí Bobigny. Demonstranti napadli policii, podpálili několik aut a kontejnerů na odpadky a část z nich zaútočila i kameny. Zhruba dva tisíce lidí přišly podpořit muže, který se minulý týden údajně stal obětí policejního násilí. Protesty v Paříži trvají už několik dní.

Protesty reagují na napadení místního mladíka policií minulý týden v rámci razie proti překupníkům drog. I v obci Aulnay-sous-Bois zastavovali policisté mladíky, aby zjišťovali jejich totožnost. Zadrželi přitom 22letého muže, který jim vzdoroval.

Nejprve ho údajně brutálně zbili, jeden z nich mu pak vrazil obušek do konečníku, čímž mu způsobil vážné zranění, kvůli kterému byl hospitalizován. Theovi příbuzní tvrdí, že mladý muž byl pouze ve špatný čas na špatném místě.

Demonstrace na podporu údajné oběti policejní brutality Thea
Zdroj: Vladimir Lambourde/ČTK/ZUMA

Zastání našli i u dalších lidí, kteří protestují proti policejní brutalitě. Sobotní demonstrace doprovázelo hlasité skandování, hněv, zapálené dýmovnice a transparenty s nápisem Spravedlnost pro Thea.

„Několik vozidel bylo podpáleno a policisté museli zasáhnout při záchraně malého dítěte uvězněného v hořícím autě,“ uvedla v prohlášení prefektura.

Podle jednoho z demonstrantů je důležité, že se dnes mohou mladí lidé z dělnických čtvrtí vyjádřit a mluvit.

Demonstrace na pařížském předměstí Bobigny
Zdroj: Vladimir Lambourde/ČTK/ZUMA

Francouzské úřady už postavily mimo službu čtyři policisty. Jeden z nich čelí obvinění ze znásilnění, zbylí tři z napadení. Všichni muži vinu odmítají a tvrdí, že při zákroku pouze pátrali po dealerech drog. Vyšetřovatelé mají k dispozici video ze zatýkání.

Protesty proti policejní brutalitě v sociálně vyloučených lokalitách Francie zažila i v minulosti. Současný incident připomněl loňskou smrt čtyřiadvacetiletého muže afrického původu, který zemřel za nevyjasněných okolností na severním předměstí Paříže. Násilnosti tehdy trvaly několik dní, policie při nich zadržela desítky lidí.