Výbuch ve francouzské jaderné elektrárně, únik radiace prý nehrozí

V jaderné elektrárně na západě Francie vybuchl větrák a krátce tam hořelo. Pět lidí se lehce nadýchalo zplodin, uvedl zpravodaj ČT Petr Zavadil. Podle úřadů únik radiace nehrozí. Elektrárna je v Normandii, na pobřeží u města Flamanville. Podle hasičů se exploze i následný požár týkaly centra elektrárny, které je mimo jadernou zónu.

K explozi došlo v deset hodin dopoledne ve strojovně elektrárny. „Nebylo nutné spustit mimořádný bezpečnostní plán, protože není žádné riziko jaderného úniku,“ napsal list Ouest-France s odkazem na prefekturu.

Hasiči dostali požár rychle pod kontrolu. Pět osob se nadýchalo zplodin. „Nikdo z nich není ohrožen na životě ani na zdraví,“ poznamenal zpravodaj ČT. O dotčené osoby se postaraly sanitky, které na místo dorazily hned po havárii.

„Je to z technického hlediska významný incident, ale nejde o jadernou nehodu, protože exploze byla mimo jadernou zónu,“ řekl představitel místní prefektury Olivier Marmion. 

Jeden ze dvou reaktorů byl po explozi preventivně odstaven. V elektrárně, která patří energetické firmě EDF, jsou dva tlakové reaktory z let 1986 a 1987, z nichž každý vyrábí 1,3 gigawattů elektřiny. Buduje se třetí reaktor, který má být dokončený příští rok.

Firma EDF ani agentura pro jadernou bezpečnost informace o nehodě nekomentovaly. Podle listu Le Figaro si zástupce EDF nepřál reagovat a odkázal pouze na sdělení prefektury, která vylučuje riziko úniku jaderného materiálu.

Další rána pro francouzskou jadernou energetiku

„Je nepochybné, že incident ve Francii znovu rozvíří debatu o budoucnosti jaderných elektráren. Vláda prezidenta Hollandea slibovala, že nejstarší elektrárny, které jsou považované za nejméně bezpečné, nechá zavřít, což se nestalo,“ připomněl Zavadil.

Francois Hollande
Zdroj: Reuters/Philippe Wojazer

Zařízení ve Flamanville je přitom právě jednou z nejstarších. Funguje od konce 70. let – navíc je umístěna v oblasti náchylné k zemětřesení. Právě otřesy a následná tsunami poničily japonskou jadernou elektrárnu ve Fukušime, kde k úniku radiace došlo.

Nehoda postihla před třemi lety i nejstarší francouzskou jadernou elektrárnu ve Fessenheimu. Dva její jaderné reaktory byly tehdy dočasně odstaveny z provozu.

První poté, co byla zjištěna netěsnost v potrubním přívodu vody, druhý pár dní nato, když se náhodně uzavřel ventil, který kontroluje přívod páry do generátoru turbíny, což způsobilo automatické zastavení provozu. Německé ministerstvo životního prostředí pak Francii vyzvalo, aby elektrárnu uzavřela.