Za vypálení mešity, kam chodil orlandský střelec, dostal muž 30 let vězení

Americký soud poslal v pondělí na 30 let za mříže dvaatřicetiletého Josepha Schreibera, který v září vypálil floridskou mešitu spojenou s pachatelem loňského masakru v gayklubu v Orlandu. Při požáru se nikdo nezranil. Schreiber před vynesením rozsudku přečetl prohlášení, podle kterého nebyl jeho čin motivovaný nenávistí vůči muslimům, ale obavami. Trest dostal na základě dohody s prokuraturou.

Schreiber, který vyznává židovskou víru, se přiznal, že den po 15. výročí atentátů z 11. září 2001 vypálil mešitu v Orlandu.

Několik měsíců před útokem na Facebooku napsal, že „celý islám je radikální“ a že všichni muslimové by měli být bráni jako teroristé a zločinci. Jeho útok odsoudili orlandští muslimové jako zločin z nenávisti.

„Můj vzkaz pro všechny muslimské komunity na celém světě je tento: Uzavřete s Amerikou mír a uzavřete mír s Izraelem a zastavte zabíjení, zastavte útoky,“ prohlásil Schreiber. V dohodě se vzdal jakéhokoli odvolání proti rozsudku.

Do mešity chodil orlandský střelec

Vypálenou mešitu předtím navštěvoval pachatel nejkrvavější masové střelby v dějinách USA Omar Mateen, který v červnu zastřelil v klubu Pulse 49 lidí, načež jej zlikvidovala policie. Místní muslimové se od jeho činu distancovali a rázně jej odsoudili.

Mateen byl Američan afghánského původu. Narodil se v New Yorku a v minulosti byl za trestnou činnost vyšetřován. Byl také na seznamu možných teroristů sledovaných FBI.

obrázek
Zdroj: ČT24
  • 24. června 1973 – Žhářský útok neznámého pachatele si v gay baru UpStairs Lounge v New Orleansu vyžádal 32 obětí.
  • 21. února 1997 – Bombový útok na klub gayů v Georgii zranil 11 osob. Pachatelem byl americký pravicový extremista Eric Robert Rudolph, který spáchal pumový útok na letních olympijských hrách v Atlantě v roce 1996 a který byl později odsouzen na doživotí bez možnosti předčasného propuštění.
  • 30. dubna 1999 – Exploze v baru homosexuálů v londýnské čtvrti Soho si vyžádala tři mrtvé a asi 100 zraněných. Autor bombových atentátů, 24letý technik David Copeland, byl odsouzen na doživotí. K činům se přiznal s tím, že chtěl v Británii vyvolat „rasovou válku“. Kromě gay baru útočil i ve čtvrtích Brixton, kde žije převážně obyvatelstvo afrického a latinskoamerického původu, a Brick Lane, kde se soustřeďuje židovská obec.
  • 22. září 2000 – Američan Ronald Gay zahájil palbu v gay klubu ve virginském Roanoke a zabil jednoho člověka a dalších šest lidí zranil. Muž, který byl podle policie frustrovaný ze svého jména, byl odsouzen ke čtyřem doživotním trestům.
  • 1. srpna 2009 – Dva lidé byli zastřeleni a 11 dalších zraněno, když neznámý útočník začal střílet do lidí před gay klubem v centru izraelského Tel Avivu. Mladík a mladá žena byli zabiti na místě, tři lidé byli zraněni těžce.

K útoku použil poloautomatickou pušku. Útok záhy obnovil diskuzi na téma prodeje zbraní v Americe.

  • Devětadvacetiletý Omar Mateen, Američan afghánského původu, který zabil v Orlandu 49 lidí, byl na útok dobře připraven. Vyzbrojen byl útočnou puškou AR15 a pistolí. Měl u sebe i výbušninu.
  • Muž byl dlouholetým zaměstnancem největší světové firmy pro bezpečnostní služby G4S a měl od ní k dispozici služební zbraň. U firmy prošel dvěma bezpečnostními prověrkami.