Záchranáři hledají u izraelských kolegů rady, jak nejefektivněji zasahovat u útoků

Události: Izraelští záchranáři jdou ostatním příkladem (zdroj: ČT24)

Členské země Organizace pro hospodářskou spolupráci a rozvoj (OECD) zažily v loňském roce 650procentní nárůst teroristických útoků, a to hlavně v Africe a na Blízkém východě. Jejich záchranáři se proto obracejí o radu k izraelským kolegům z Červené Davidovy hvězdy, kteří mají desetiletí zkušeností.

Červená Davidova hvězda má velmi překvapivou strukturu. Z celkem 15 tisíc záchranářů tvoří profesionálové jen necelé dva tisíce. Zbytek jsou vysoce motivovaní a podrobně trénovaní dobrovolníci. 

„Je to hlavně díky izraelskému duchu pomáhat si navzájem. Každý se snaží nějak pomoct. A kvůli ojedinělé bezpečnostní situaci má mnoho Izraelců výcvik první pomoci,“ uvedl ředitel styků s Červeným křížem Uri Shaham.

V 95 procentech případů dorazí na místo útoku do osmi minut. „Nepoužil bych pro naše lidi výraz bojový paramedik. Svou práci dělají každodenně v běžných podmínkách. Ale ano, cvičíme je pro práci i za extrémních okolností,“ uvedl ředitel výcviku izraelské záchranky Guy Caspi.

Každá sanitka je vybavená i neprůstřelnou vestou a přilbou. V minulosti, hlavně za první a druhé palestinském intifády, museli záchranáři svou práci dělat často pod palbou. Vedle bezpečnosti svých lidí se záchranka soustředí i na moderní technologie. V ambulancích jsou automatické přístroje na masáž srdce i on-line kamery pro spojení s centrálou.

Mezi záchranáři se na víru nehledí

Organizace založená ještě před vyhlášením státu je odrazem etnického mixu izraelské společnosti. Pracují v ní sekulární i ortodoxní židé, muslimští i křesťanští Arabové a příslušníci ostatních menšin. Nedávno se hrdinou stal palestinský záchranář Zijád Dawíat.

Dílem náhody nejprve zachraňoval židovskou rodinu, která při teroristickém útoku přišla o novorozenou dceru, aby o 9 měsíců později stejné rodině asistoval při předčasném porodu nového dítěte.