Útočník z Québecu: Student politologie, který obdivoval nacionalisty a na webech šířil nenávist

Kanadská policie obvinila sedmadvacetiletého studenta z vraždy šesti muslimských věřících. Alexandre Bissonnette vtrhl v neděli do mešity v Québecu a střílel po lidech, kteří se tam modlili. Podle informací médií měl krajně pravicové názory. Obdivoval šéfku francouzské Národní fronty Marine Le Penovou či amerického prezidenta Donalda Trumpa. Na Lavalově univerzitě, která stojí nedaleko zmíněné mešity, studoval politologii a antropologii.

Bissonnette čelí obvinění z vražd prvního stupně a pokusů o vraždu. Do mešity vešel ozbrojený francouzsko-kanadský student během modlitby, kdy byly na místě desítky lidí. Kromě šesti obětí dalších devatenáct zranil.

Podle jeho Facebooku se Bissonnette převlékl za halloweenskou smrtku, napsal list Montreal Gazette. Na sociální síti také dával najevo podporu nacionalistům – Trumpovi a Le Penové. Zástupce skupiny Welcome to Refugees Francois Deschamps podle BBC uvedl, že mladý muž byl znám pro své krajně pravicové názory či anti-feministické názory.

Střelba v kanadské mešitě
Zdroj: Mathieu Belanger/Reuters

„Jeho on-line život byl plný nenávisti,“ říká bývalý spolužák

Bissonnettův bývalý spolužák řekl NBC News, že byl jeho zatčením šokován, ale že student často přispíval do internetových diskusí, kde se řešily otázky přistěhovalectví, případně na weby krajně pravicových, protiimigračních hnutí. „Jeho on-line život byl plný nenávisti, ale v reálném životě byl klidný,“ řekl Antoine Cabanac.

Mezi lety 2002 až 2004 se Bissonnette zúčastnil celostátního programu pro mládež spojeného s kanadskými ozbrojenými silami, jež se zaměřuje mimo jiné na rozvoj vůdčích dovedností. „Kadeti nejsou členy kanadských ozbrojených sil a neabsolvují vojenský výcvik,“ řekl k tomu mluvčí kanadských ozbrojených sil Doug Keirstead.

Památku zavražděných muslimských věřících uctily tisíce lidí napříč celou Kanadou. V samotném městě Québec se smutečního pochodu zúčastnil i kanadský premiér Justin Trudeau.

V Montrealu se hromadně zapalovaly svíčky.

Eiffelova věž potemněla. Francouzi tak vyjádřili solidaritu s oběťmi z kanadské mešity.

Nedělní útok v Québecu se stal dva dny poté, co americký prezident Donald Trump podepsal výnos proti vstupu migrantů ze zemí, s nimiž je podle americké administrativy spojena hrozba terorismu. Kanadský premiér na to reagoval prohlášením, že jeho země uprchlíky vítá a nehledí na jejich vyznání.

Bílý dům pak útok odsoudil, ale zdůraznil, že právě z tohoto důvodu jsou Trumpovy postupy nutné.

Québecké islámské středisko se stalo terčem vandalů už loni v červnu, kdy k jeho vchodu někdo umístil prasečí hlavu. Útoků na muslimy v Kanadě během posledních let přibývá. Převážně frankofonní provincie Québec přivítala tisíce přistěhovalců z arabských zemí a jiných národů a o jejich začleňování do společnosti se vedou časté diskuse.

Předchozí separatistická provinční vláda vyzývala k zákazu nošení okázalých náboženských symbolů, jako je hidžáb, ve veřejných institucích.

„Statisticky se počet útoků na mešity, ženy v šátcích, verbálních útoků během asi tří let zdvojnásobil. Hovoří se o tom, že rasismus se přeměňuje na islamofobní postoj, i když postoj k imigrantům celkově se nijak dramaticky nemění,“ prohlásila amerikanistka Magdalena Fiřtová s tím, že kanadský premiér se tento trend snaží zvrátit pozitivním směrem.

„Jeho vláda přijímá antiislamofobní opatření, přijala už 35 tisíc uprchlíků ze Sýrie a slibuje přijetí dalších dvaceti tisíc. Snaží se společnosti symbolicky ukázat správný směr otevřenosti a navázat na poválečnou liberální tradici, společnost se ale bojí,“ upozornila Fiřtová.