Trumpův zákaz rozhněval africké muslimy, zastání našel prezident v Polsku

Muslimský svět protestuje proti Trumpovu dekretu (zdroj: ČT24)

Exekutivní příkaz, jímž nový americký prezident Donald Trump s okamžitou platností dočasně pozastavil program USA pro přijímání uprchlíků a dočasně zakázal vstup do Spojených států občanům ze sedmi převážně muslimských zemí, pobouřil řadu afrických muslimských vůdců a aktivistů. Nařízení podle nich zneužijí islamistické teroristické skupiny k tomu, aby získaly více stoupenců. Na sociálních sítích se kritika Trumpova počínání šíří pod hesly #Trumpageddon a #Trumpartheid.

Donald Trump v pátek podepsal výnos, jímž s okamžitou platností dočasně pozastavil program USA pro přijímání uprchlíků. Do odvolání rovněž zakázal vstup migrantům ze Sýrie a na 90 dní také občanům Íránu, Iráku, Libye, Somálska, Súdánu a Jemenu, tedy zemí s převážně muslimským obyvatelstvem.

Lídr muslimské komunity v Mosambiku Sheikh Ameenuddin příkaz označil za politováníhodný a neologický. „Rozhodnutí možná napomůže ozbrojeným skupinám získat větší podporu, což ohrozí mír ve světě,“ uvedl.

Muslimský vůdce v jihozápadním Somálsku Sheikh Ali Bulle se obává, že Trumpův příkaz pomůže teroristické skupině Šabáb, která je napojena na globální teroristickou síť Al-Káida, získat více stoupenců.

Ředitel muslimské organizace Media Review Network v JAR Iqbal Jassat označil Trumpův výnos za pohoršující a důrazně ho odsoudil. „Donald Trump se patrně snaží, aby se stal symbolem netolerance a jeho administrativa získala světové prvenství v xenofobii a islamofobii,“ řekl Jassat agentuře Anadolu.

„Uprchlíci, kteří jsou bez domova v důsledku zásahů Spojených států v jejich domovských zemích, jakými jsou například Somálsko, Sýrie, Irák či Libye, budou velmi rozzlobení,“ dodal s tím, že obyvatelé muslimských zemí, kde jsou přítomni američtí vojáci, v důsledku výnosu zesílí protesty proti jejich přítomnosti.

Faisal Suleiman z jihoafrické organizace South Africa Muslim Network míní, že Trump si po čase uvědomí, že muslimové nepředstavují pro USA hrozbu. Muslimští migranti, kteří se integrují, bývají lépe vzdělaní a jsou rovněž spojováni s nízkou kriminalitou, uvedl.

Trump prý poškodil společný boj proti islámskému radikalismu

Trumpovo opatření zkritizovala také Organizace islámské spolupráce (OIC), k níž patří přes 50 muslimských států. Podle jejího prohlášení Trump dekretem poškodil společný boj proti islámskému radikalismu. „Takto selektivní a diskriminační čin pouze posílí zdůvodnění radikalismu mezi extremisty. Poskytne munici zastáncům násilí a terorismu,“ stojí v prohlášení OIC.

Americký voják na základně u Mosulu
Zdroj: Alaa Al-Marjani/Reuters

Irácký parlament přímo vyzval vládu,  aby přijala protiopatření v reakci na Trumpův dekret. Premiér Hajdar Abádí se zatím k Trumpově rozhodnutí nevyjádřil. Ministerstvo zahraničí vyjádřilo nad zákazem pro Iráčany politování a požádalo americkou vládu, aby toto rozhodnutí ještě přehodnotila. V Iráku působí přes 5000 amerických vojenských poradců, kteří pomáhají v boji proti Islámskému státu. 

Íránský oscarový režisér přirovnal Trumpa k teokratickému vedení své země

Asghar Farhádí,  íránský oscarový režisér, se na protest proti Trumpovu opatření nezúčastní letošního udílení prestižních cen Americké filmové akademie. „Zastánci tvrdé linie, bez ohledu na svou národnost, politické argumenty či války, chápou svět a staví se k němu velmi podobným způsobem,“ uvedl Farhání v prohlášení s tím, že Trump stejně jako někteří íránští vůdci rozděluje svět na „my a oni“.

Farhání dostal Oscara v kategorii nejlepších cizojazyčných snímků v roce 2013 za film Rozchod Nadera a Simin. Nejen kvůli tomuto dílu upadl v nemilost konzervativního íránského režimu, který film popisující diskriminaci žen v zemi označil za jeden z nejhorších domácích snímků. Letos získal režisér nominaci za film Klient.

Polský ministr zahraničí je pro zákaz

Nutný a rozhodný boj proti terorismu žádným způsobem neospravedlňuje všeobecné podezřívání lidí určité víry, v tomto případě lidí muslimské víry, nebo lidí určitého původu.
Angela Merkelová
německá kancléřka

Proti aktuálním krokům amerického prezidenta v oblasti migrace se vyslovil i předseda německé vládní Křesťanskosociální unie (CSU) Horst Seehofer, který je sám zastáncem přísné migrační politiky. „Nepovažuji tato rozhodnutí – stejně jako pár dalších – za správná,“ poznamenal Seehofer.

Německý eurokomisař Günther Oettinger (CDU) je přesvědčen o tom, že Trumpův postup výrazně škodí americké ekonomice. Právní stát by podle něj neměl postupovat příliš překvapivě, jinak ztrácí důvěru, podotkl také.

Naopak jednou z mála evropských vlád, jež dosud vyjádřila podporu Trumpovu výnosu, je polský konzervativní kabinet. Jeho ministr zahraničních věcí Witold Waszczykowski prohlásil, že žádná země nemá povinnost přijímat imigranty a Trump má na své rozhodnutí plné právo. „Je pravomocí každé vlády, aby rozhodovala o té (imigrační) politice,“ řekl Waszczykowski v rozhovoru s televizí Polsat News.