Turecko musí udržet právní stát, řekla Mayová v Ankaře

Turecko musí po pokusu o státní převrat z loňského července udržet právní stát a dodržovat lidská práva. V Ankaře to po setkání s tureckým prezidentem Recepem Tayyipem Erdoganem řekla britská premiérka Theresa Mayová. Oba politici také chtějí posílit vzájemné obchodní vztahy svých zemí.

Mayová rovněž uvedla, že „je hrdá na to, že Británie po nezdařeném puči z 15. července loňského roku stála na straně tureckého vedení v obraně tamní demokracie.“ Teď je ale podle ní důležité, aby „Turecko tu demokracii udrželo zachováním právního státu a dodržováním lidských práv, jak se k tomu vláda zavázala,“ dodala premiérka.

Ankara po pokusu o převrat začala provádět rozsáhlé čistky, během nichž přišlo o práci či bylo propuštěno z úřadu přes sto tisíc lidí. Evropská unie tento postup kritizuje, Turecko je ale zároveň jejím klíčovým spojencem při řešení migrační krize.

  • Turecké úřady po červencovém pokusu o puč zintenzivnily tažení vůči kritikům vlády prezidenta Recepa Tayyipa Erdogana. V rámci rozsáhlých čistek bylo nuceno odejít z práce kolem 120 tisíc lidí, včetně soudců, prokurátorů nebo učitelů. Úřady nechaly zavřít i mnoho opozičních médií. Zhruba 41 tisíc osob skončilo ve vězení, mezi zatčenými jsou také opoziční poslanci, kteří přišli o imunitu kvůli zákonu, který na jaře 2016 prosadila vládní strana.
  • Zdroj: ČTK

Turecko a Británie se podle Mayové rovněž dohodly na vytvoření pracovní skupiny, která se bude po odchodu Británie z Evropské unie zabývat obchodními vztahy mezi oběma zeměmi. Britská premiérka se během příprav na takzvaný brexit, který by měl nastat přibližně za dva roky, snaží posílit obchodní vztahy se státy mimo Evropskou unii, připomněla agentura Reuters.