Turecko zatklo soudce tribunálu OSN, EK zemi kritizuje

Po červencovém pokusu o převrat v Turecku zatkly tamní úřady i tureckého občana, který je členem soudu OSN. V Haagu to oznámil předseda tohoto soudu Theodor Meron s tím, že Turek Aydin Sedaf Akay je stále ve vězení a že byla porušena jeho diplomatická imunita.

Aydin Sedaf Akay je soudcem zvláštního orgánu OSN, který převzal agendu tribunálů pro válečné zločiny v bývalé Jugoslávii a ve Rwandě. Meron coby předseda tohoto orgánu, nazvaného Mechanismus OSN pro mezinárodní trestní tribunály (MICT), na jeho zasedání uvedl, že Akay je ve vězení od 21. září.

Ankara podle Merona dosud nepovolila zástupcům soudu ho navštívit. „Vyzvali jsme k jeho propuštění a zastavení všech kroků turecké justice vůči němu,“ řekl Meron. Podle něj jde o první porušení imunity soudce soudu OSN.

Akay měl v době svého zatčení zasedat v odvolacím procesu se rwandským politikem Augustinem Ngirabatwarem, který byl v roce 2012 odsouzen ke 35 letům vězení za genocidu. Kvůli Akayově zatčení muselo být odvolací řízení pozastaveno, řekl Meron.

Předseda MICT Theodor Meron
Zdroj: Reuters/Dado Ruvic

Bývalý diplomat Akay byl od roku 2009 soudcem Mezinárodního trestního tribunálu pro Rwandu (ICTR) a později se stal soudcem MICT. Ten agendu tribunálu soudícího zločiny genocidy ve Rwandě převzal v roce 2012. MICT má celkem 25 soudců.

Turecká prokuratura také žádá doživotní vězení pro známou spisovatelku a novinářku Asli Erdoganovou, již viní z propagandy terorismu. Erdoganová pracovala pro istanbulský deník Özgür Gündem, který intenzivně informoval o kurdsko-tureckém konfliktu a jehož vydávání soud zakázal kvůli údajné podpoře Strany kurdských pracujících (PKK). Informovala o tom agentura AFP s odvoláním na turecká média.

EK kritizuje Turecko

Na nedostatky Turecka mimo jiné v oblasti nezávislosti soudnictví či dodržování základních práv upozornila Evropská komise. Množit se podle ní začaly právě po letním pokusu o převrat. Komise kritiku vznesla v pravidelném hodnocení všech kandidátů na členství v EU, jimiž jsou nyní zejména balkánské země. Podle Ankary je zveřejněná zpráva nekonstruktivní a vztahům Turecka a Unie neprospěje.

„Tyto různé kroky, včetně zvažování znovuzavedení trestu smrti, se zdají značně nekompatibilní s oficiální touhou Turecka stát se členem EU,“ řekl v Bruselu ke zveřejněné zprávě EK komisař pro rozšíření Johannes Hahn. Dodal, že je na čase, aby Ankara řekla, co vlastně chce.

Turecký ministr zahraničí Mevlüt Çavusoglu naopak vyzval EU, aby se rozhodla, zda chce Ankaru v Unii. „Tak se rozhodněte. Jestli chcete jednání zastavit, tak ho zastavte. Chcete-li pokračovat, pokračujte, jsme připraveni,“ řekl Çavusoglu.

Podobně se ještě před zveřejněním zprávy vyjádřil turecký prezident Recep Tayyip Erdogan. „Nedělejte jen hodnocení, ale udělejte finální rozhodnutí,“ vyzval Unii z Istanbulu Erdogan.