První německý rozsudek za útok pod vlajkou IS: Šestnáctiletá dívka dostala šest let vězení

Německý soud poslal na šest let do vězení šestnáctiletou Safii S., která loni těžce zranila policistu na hlavním nádraží v Hannoveru. Útok Safie byl prvním v Německu, u něhož vyšetřovatelé v pozadí vidí příkaz Islámského státu. Útočnici přitom hrozilo až deset let vězení. Na dva a půl roku do vězení půjde také dvacetiletý Němec se syrskými kořeny Muhammad Hasan, který o chystaném útoku věděl.

Safie S. si 26. února na hlavním nádraží v Hannoveru všimla dvou policistů a začala je sledovat. Mužům přišlo zvláštní, že za nimi dívka chodí, a vyzvali ji, aby se legitimovala. Dívka v tu chvíli vrazila znenadání jednomu policistovi nůž do krku a vážně ho zranila. Druhý dívku přemohl a zatkl.

Státní zastupitelství žádalo pro dívku trest šesti let odnětí svobody za pokus o vraždu, těžké ublížení na zdraví a podporu Islámskému státu. Obhajoba žádala o mírnější trest výhradně za těžké ublížení na zdraví.

Soud v Celle v Dolním Sasku, který se uskutečnil za přísných bezpečnostních opatření, rozhodoval vzhledem k věku Safie S. s vyloučením veřejnosti a nakonec se podle německých médií přiklonil jednoznačně na stranu obžaloby.

Podle rad ze Sýrie měla začít střílet do lidí

Při pátrání po motivu tehdy patnáctileté Safie, která se k činu přiznala a policistovi se dopisem omluvila, se brzy přišlo na její napojení na Islámský stát. Dívka s marockými kořeny podle německých médií původně chtěla napadnout odpůrce koránu, později si ale za terč zvolila policisty.

Ještě večer před útokem byla přes internet v kontaktu s jistou Leylou ze Sýrie, kterou prosila, aby mohla další den přistoupit k činu. Leyla jí radila, aby se pokusila odvést pozornost policisty a aby mu vzala zbraň, s níž by pak mohla střílet na další lidi. 

Útok Safie byl v Německu prvním útokem na příkaz Islámského státu. Další dva přišly v červenci, kdy dvojice teroristů zaútočila v bavorských městech Ansbach a Würzburg. V obou případech si akce vyžádaly několik zraněných. K Islámskému státu se hlásil také Tunisan Anis Amri, který při prosincovém útoku na vánoční trh v Berlíně zabil 12 lidí a další desítky zranil.

Safie se pokusila dostat do Sýrie, skončila v Turecku

Při vyšetřování radikalizace Safie se přišlo na to, že už jako sedmiletá dívka byla v kontaktu s německým salafistou Pierrem Vogelem a byla i na jednom z jeho videí. Začátkem loňského roku se pokusila dostat do Sýrie, aby se tam připojila k IS. Nedostala se ale dál než do Istanbulu, kde si ji vyzvedla její matka.

Když se obě vrátily do Německa, čekali už na ně policisté, kteří Safii zabavili její mobilní telefon. K překladu arabsky psaného návodu k útoku nožem se ale vyšetřovatelé dostali až v březnu, tedy až po její násilné akci. V telefonu našli také zprávy, v nichž oslavovala islamisty, kteří v listopadu 2015 v Paříži při sérii útoků zabili na 130 lidí.