Německý vicekancléř: Pokud ve Francii a Nizozemsku zvítězí populisté, Unii hrozí rozpad

„Francouzské prezidentské volby letos na jaře budou pro Evropu osudné,“ uvedl v německém parlamentu vicekancléř, ministr hospodářství a očekávaný šéf diplomacie Sigmar Gabriel. Pokud ve volbách ve Francii i Nizozemsku vyhrají populisté, Evropské unii podle něj hrozí rozpad.

„Pokud po loňském brexitu nepřátelé Evropy uspějí v Nizozemsku nebo ve Francii, tak budeme čelit hrozbě rozpadu největšího civilizačního projektu 20. století, tedy Evropské unie,“ dodal vicekancléř s odkazem na loňské referendum v Británii, které rozhodlo o odchodu Spojeného království z EU.

Britský parlament bude o brexitu jednat 31. ledna a prvního února. Bude rozhodovat, jestli vláda může spustit proces odchodu země z Evropské unie. Nutný souhlas parlamentu určil v úterý tamní Nejvyšší soud.

Nizozemsko letos v březnu čekají parlamentní volby, které podle průzkumů může vyhrát nacionalistická a protiislámská Strana pro svobodu (PVV) Geerta Wilderse.

Geert Wilders
Zdroj: Reuters

Nizozemský ministr financí Jeroen Dijsselbloem nicméně Wildersovy šance na vytvoření vlády považuje za mizivé, neboť nepředpokládá, že PVV najde koaliční partnery k získání parlamentní většiny.

V dubnu pak bude Francie vybírat nového prezidenta, případné druhé kolo se uskuteční v květnu. Velké naděje na vítězství má šéfka krajní pravice Marine Le Penová.