Ital Tajani byl zvolen šéfem EP až ve čtvrtém kole volby

Horizont ČT24: Nový předseda EP (zdroj: ČT24)

Novým předsedou Evropského parlamentu (EP) na další dvouapůlleté období byl ve Štrasburku zvolen Ital Antonio Tajani. Kandidát nejsilnější frakce, evropských lidovců, získal v závěrečném souboji 351 hlasů a porazil tak kandidáta socialistů a jejich předsedu v EP Gianniho Pittellu, pro něhož hlasovalo 282 poslanců. Tajani ve funkci vystřídá socialistu Martina Schulze, který EP předsedal pět let a nyní už znovu nekandidoval.

Zvolení Tajaniho novým šéfem europarlamentu předcházela dnes složitá a dlouhá vyjednávání. Europoslanci tak vybrali předsedu parlamentu až ve čtvrtém kole, do něhož postoupili dva nejúspěšnější kandidáti z kola třetího.

V prvních třech kolech bylo více uchazečů a vítěz potřeboval dostat absolutní většinu platných hlasů. Všechny tři vyhrál Tajani. 

Letošní volba šéfa EP byla oproti předchozím letům neobvyklá. V minulosti totiž platila dohoda mezi dvěma nejsilnějšími frakcemi – lidovci a socialisty, že si vedení parlamentu v polovině pětiletého období vymění.

Letos ale socialisté dohodu vypověděli. Nelíbilo se jim, že lidovci už mají nyní v hlavních unijních institucích dva posty – předsedu Evropské komise Jeana-Claudea Junckera a šéfa Evropské rady Donalda Tuska.

Analytik Hokovský: Tajani si místo v evropské politice vypracoval (zdroj: ČT24)

Očekávané vítězství Tajaniho tak zřejmě zajistila dohoda lidovců s frakcí evropských liberálů. Právě jejich kandidát Guy Verhofstadt na poslední chvíli ze souboje odstoupil.

Text dohody získal ještě před volbou zpravodajský server Politico. Na základě dohody se Verhofstadt vzdal kandidatury výměnou za to, že jeho frakce ALDE získá klíčový vliv v Konferenci předsedů výborů europarlamentu.Nová dohoda lidovců a liberálů znamená zřejmě konec dlouholeté spolupráce mezi EPP a socialisty z S&D, kam patří i končící šéf europarlamentu Martin Schulz.

Ve výsledku tak zástupci evropských lidovců mohou stát v čele tří zásadních unijních institucí. V čele Evropské komise je Jean-Claude Juncker a Evropskou radu řídí Donald Tusk.

Je dlouholetým členem Evropského parlamentu – poprvé byl zvolen v roce 1994 za stranu Forza Italia někdejšího premiéra a magnáta Silvia Berlusconiho. Má zkušenosti i z Evropské komise pod José Manuelem Barrosem: jako viceprezident pro oblast dopravy a také komisař pro průmysl a podnikání.

Narodil se roku 1953 v Římě a vystudoval klasická studia spolu s právem. Kromě italštiny mluví také anglicky, španělsky a francouzsky. Před politickou kariérou se věnoval novinařině. Působil v denících Il Settimanale nebo Il Giornale, zkušenosti má i jako rozhlasový moderátor na stanici RAI 1.

S Berlusconim kdysi pravicovou stranu Forza Italia spoluzakládal.

 Podle některých tak vznikne silnější pravicový blok v EP, který ale stejně nebude mít většinu.

„Vytvořili takzvanou proevropskou koalici s evropskými lidovci. To je jistě zajímavé v souvislosti s tím, že jen před několika dny se pro změnu uskutečnily námluvy liberálů s italským euroskeptickým hnutím Pěti hvězd,“ uvedla k dohodě Olga Sehnalová (ČSSD) ze socialistické frakce.

Kriticky se k dohodě vyjádřila i komunistická europoslankyně Kateřina Konečná. „Verhofstadt ukázal, že se tady v té budově dá koupit úplně všechno a že lháři tady existují,“ vyjádřila své zklamání z dohody Konečná.

Události, komentáře: Šéfem EP zvolen Tajani (zdroj: ČT24)

Zástupkyně lidovců Michaela Šojdrová (KDU-ČSL) dohodu hájí. „Oni si řekli, že chtějí jít svojí cestou,“ připomněla Šojdrová skutečnost, že socialisté porušili před úterní volbou dva a půl roku starou dohodu. Podle ní měl totiž nyní socialistu ve vedení EP vystřídat lidovec.

„Přinutili ALDE, aby se rozhodli k tomu více spolupracovat s EPP…Pan (Gianni) Pittella řekl, že on chce být prezidentem a že on nebude volit naše místopředsedy,“ uvedla Šojdrová. Dodala, že Pittellovo vystupování bylo dost autoritativní a nesměřovalo k žádné dohodě.

  • Předseda Evropského parlamentu je pověřen vedením parlamentních schůzí. Je jedním ze signatářů (vedle předsedy Rady), kteří podepisují všechna legislativní rozhodnutí. Reprezentuje také evropské instituce při různých příležitostech.
  • Spolu se 14 místopředsedy tvoří regulační řídící orgán, který řeší řadu administrativních, organizačních a finančních otázek uvnitř EP. 
  • Konference předsedů je tvořena předsedy politických skupin a předsedou europarlamentu. Organizuje práci EP a jeho orgánů, rozděluje pravomoci výborům a delegacím nebo připravuje program jednání.