Palestinec natočil, jak izraelský voják zabil teroristu. Extremisté teď vyhrožují celé jeho rodině

Události: Extremisté vyhrožují palestinskému kameramanovi smrtí (zdroj: ČT24)

Zatímco v Izraeli čeká na výši trestu voják odsouzený za zabití už zneškodněného teroristy, druhé hlavní postavě příběhu vyhrožují smrtí. Židovští extremisté si ovšem za cíl nevybrali jen samotného palestinského kameramana, který loňský incident natočil, ale celou jeho rodinu.

K incidentu, který se Palestinci Abú Šamsíjovi podařilo natočit, došlo loni 24. března: Po sebevražedném útoku na izraelskou hlídku leží na zemi dva zneškodnění teroristé. Paramedik v kšiltovce pomáhá naložit pobodaného vojáka. O pár sekund později ale natáhne útočnou pušku a vypálí smrtící ránu do hlavy zraněného útočníka. Krátce poté izraelská vojenská policie střelce zatýká od té doby s ním probíhá vojenský soud.

Celá věc neskončila ani pro autora inkriminovaného videozáznamu. Už loni začaly Abú Šamsíjovi chodit výhrůžky od izraelských extremistů. Po verdiktu vojenského soudu, který shledal izraelského vojáka Elora Azariu vinným ze zabití teroristy, se vše ještě zhoršilo.

Abú Šamsíja hovořil se štábem České televize
Zdroj: ČT24

„Natáčel jsem to celé a pak jeden z vojáků natáhl zbraň. Tak jsem zaostřil na něj. Skupina židovských osadníků přišla až sem k nám, obklíčili nás a vyhrožovali nejen mně, ale i celé mé rodině,“ popsal Abú Šamsíja štábu České televize.

Palestince může ochránit jen izraelská armáda

Pro palestinského ševce to není žádná novinka. Už za první intifády ho postřelila armáda. Jako aktivista pak strávil čtyři roky v izraelských věznicích. Zraněn byl i jeho nejstarší syn. Dnes rodina žije v Izraelem okupované části Hebronu. „Osadníci teď na internetu zveřejnili mou fotku se zaměřovacím křížem s tím, že je na mě vypsaná odměna. A takové plakáty vylepili i ve městě,“ popisuje situaci Abú Šamsíja.

„Pokusil se stěžovat si u hebronské policie, ale izraelští policisté mu to znemožnili. Zažívá veliký stres a my se o něj bojíme,“ dodává znepokojeně Amit Gilutz z lidskoprávní organizace Btselem.

Palestinská policie nemá do části města, kde Abú Šamsíja žije, přístup. Arabský aktivista tak ve svém domě jen přes ulici od židovských osadníků paradoxně doufá, že v mezinárodně sledované kauze ho před případným útokem extremistů ochrání jeho letitý soupeř – izraelská armáda.