Izrael má hrdinu i antihrdinu. Kytaristu a vojáka, který zastřelil už zneškodněného teroristu

Události: Izrael řeší svého hrdinu i antihrdinu (zdroj: ČT24)

V ostře sledované kauze obvinil izraelský vojenský tribunál vojáka ze zabití Palestince. Šlo sice o teroristu, podle svědků byl ale už zneškodněný předchozí palbou. Voják ho i přesto střelil do hlavy. Vedle případu, který hluboce rozdělil veřejné mínění, se ale objevil i nečekaný hrdina - pouliční kytarista, který zastavil jiného útočníka.

Příběh izraelského vojáka začal tím, že dva Palestinci na vojenském kontrolním stanovišti ve městě Hebron na okupovaném Západním břehu Jordánu jednoho příslušníka armády pobodali a dalšího zranili. Pobodaný voják byl následně s lehkými zraněními převezen k ošetření do nemocnice v Jeruzalémě.

Incident ale někdo nafilmoval a ze záběrů je patrné, že zasahující voják vystřelil na Palestince, který už ležel na zemi a nikoho neohrožoval. Záběry mají i zvukový záznam a střelec na něm říká: „Ten terorista ještě žije, ten pes.“ Pak ležícího muže zabil jednou střelou do hlavy.

Izraelský voják zastřelil už zneškodněného teroristu
Zdroj: ČT24

Armáda tvrdí, že nečekala na zveřejnění videa a že velitelé jednali velmi rychle. Rozhodli, že šlo o vážné porušení pravidel, a střelce předali vojenské policii.

Tohle je velmi závažný incident. Náčelníkovi generálního štábu vzkazuji, že má plnou podporu při jeho vyšetřování.
Juval Steinitz
izraelský ministr pro infrastrukturu

Izraelská armáda dostala volnější ruku k reakcím na palestinské útoky a Izrael si za to vysloužil ve světě kritiku za používání nepřiměřené síly. Na incident však reagovali kriticky i ministr obrany Moše Jaalon a náčelník generálního štábu armády Gadi Eisenkot.

Jaalon řekl, že Izrael „proti teroristům používá železnou ruku tak jako v případě, kdy vojáci zlikvidovali teroristy v Hebronu“. „Ale i tak se nesmí jednat v rozporu s hodnotami a svědomím“ Izraele, prohlásil. Eisenkot řekl, že „vojáci mají povinnost střílet, existuje-li hrozba, ale jakmile pomine, není důvod k další palbě“.

Netanjahu: Neházejme armádu do jednoho pytle

Izraelský premiér Benjamin Netanjahu ale bránil izraelskou armádu s tím, že incident nepředstavuje chování armády jako celku a označil její kritiku za „přehnanou a nepřiměřenou“.

Izraelský voják zastřelil už zneškodněného teroristu
Zdroj: ČTK/AP

„Izraelští vojáci, naše děti, dodržují přísné etické hodnoty, když za nelehkých podmínek statečně bojují proti krvežíznivým vrahům,“ prohlásil Netanjahu. „Všichni musíme podpořit náčelníka generálního štábu, armádu a naše vojáky, kteří chrání naši bezpečnost,“ dodal.

Kytarista hrdinou

Předchozí případ názorově rozděluje izraelskou společnost. O 26letém pouličním muzikantovi ale jako o hrdinovi pochybuje málokdo. Pomohl totiž zastavit palestinského útočníka, a to pomocí své kytary.

„Když na vás jde někdo s opravdu ostrým nožem, snažíte se nenechat se bodnout. Na to jsem myslel, když jsem ho svou milovanou kytarou praštil po hlavě,“ popisuje Jišaj Montgomery.

Kdyby mladý muž včas nezareagoval, mohl se stát už dvanáctou obětí palestinského teroristy. S rozbitou kytarou útočníka dokonce sledoval a křikem varoval kolemjdoucí před jeho nožem.

Do té doby neznámého muzikanta, který se mimo jiné naučil před pár lety jezdit na snowboardu ve Špindlerově mlýně, se tak přes noc stala celebrita. Během pár dní mu dárci poslali hned čtyři kytary za jeho rozbitou.

Protiizraelské útoky, při nichž Palestinci používají hlavně nože nebo auta, začaly loni v říjnu. Zemřelo při nich nejméně 28 Izraelců a dva američtí občané a přes 187 Palestinců, z nichž většina byli útočníci přistižení při činu; ostatní zemřeli při protestech. Násilnosti začaly v době sporů o status posvátných míst na Chrámové hoře v Jeruzalémě, širší příčiny palestinské vedení spatřuje v zablokovaných mírových rozhovorech a nejistotě, v níž Palestinci žijí.