Česko by mohlo mít místopředsedu Evropského parlamentu. Nominaci má Telička

Europoslanec Pavel Telička (nestr. za ANO) by se mohl příští týden stát jedním ze čtrnácti místopředsedů Evropského parlamentu. Do funkce jej navrhuje jeho liberální frakce ALDE spolu se stávajícím místopředsedou Alexandrem Lambsdorffem. Jako první o tom informoval web týdeníku Respekt.

„Včera (ve středu) byro rozhodlo o kandidátech za naši frakci: Telička, Lambsdorff v tomto pořadí,“ potvrdil Telička ČTK. Kandidatury na místopředsednické funkce ale podle něj ještě ovlivní osud nominace šéfa ALDE Guye Verhofstadta na funkci předsedy europarlamentu.

„Je to otevřená hra. Hlasování o předsedovi a místopředsedech se tentokrát daleko víc blíží klasické politické soutěži, kde rozhoduje i osobnost konkrétního člověka nebo dílčí dohody,“ řekl Telička Respektu. „Vnímám to jako příležitost pro Českou republiku a obecně střední Evropu mít silnější hlas ve vedení EP. Ten tam nyní chybí,“ dodal.

O obsazení svých vrcholných postů bude Evropský parlament rozhodovat ve Štrasburku příští týden. Výsledek je nyní otevřený, jednotlivé frakce se dosud nedokázaly neformálně dohodnout na klíčovém obsazení pozice předsedy europarlamentu, kterou opouští německý socialista Martin Schulz.

Pokud někdejší eurokomisař Telička, zvolený do europarlamentu v roce 2014 jako nestraník za Hnutí ANO, uspěje, stane se v pořadí čtvrtým Čechem ve funkci místopředsedy EP. V letech 2012 až 2014 ji zastával Oldřich Vlasák (ODS), před ním v letech 2009 až 2012 Libor Rouček (ČSSD) a ještě dříve v letech 2004 až 2007 Miroslav Ouzký (ODS).