Taliban útočil u parlamentu v Kábulu. Zemřelo přes třicet lidí

Třiatřicet mrtvých a sedm desítek zraněných si vyžádal dvojí pumový útok poblíž sídla afghánského parlamentu v centru Kábulu. K činu se přihlásilo islamistické hnutí Taliban. K dalším dvěma útokům došlo v provinciích Hílmand a Kandahár. Zemřelo při nich přes dvacet lidí.

Afghánská policie uvedla, že v Kábulu nejprve udeřil sebevražedný útočník v automobilu. Když krátce nato na místo dorazili členové bezpečnostních složek, vybuchlo další vozidlo.

Mezi mrtvými a zraněnými je řada zaměstnanců parlamentu. V oblasti útoku jsou také sídla ministerstev a americká univerzita. Atentát byl spáchán v odpoledních hodinách místního času, kdy se pracující vracejí domů ze zaměstnání a ulice jsou velmi rušné.

Taliban podle svého vyjádření při útoku cílil na minibus převážející členy Národního ředitelství pro bezpečnost, které je hlavní afghánskou zpravodajskou službou.

Místo útoku v Kábulu
Zdroj: Reuters

Při útoku v Kandaháru byl zraněn i velvyslanec SAE

Podle agentury AP útočil sebevražedný atentátník také v jihoafghánské provincii Hílmand, kde přišlo o život sedm lidí. Terčem útoku bylo sídlo využívané místní rozvědkou.

Další atentát se podle agentury AFP odehrál u rezidence guvernéra provincie Kandahár. Devět až 12 lidí přišlo o život a zhruba stejný počet utrpěl zranění. Mezi zraněnými je i guvernér provincie a také velvyslanec Spojených arabských emirátů v Afghánistánu.

Od svržení vlády Talibanu v roce 2001 toto hnutí pokračuje v násilné činnosti, jíž v rámci bojových akcí či pumových útoků padly za oběť tisíce lidí.