Hackeři sledovali desetitisíce e-mailů, nabourali se do Vatikánu i k Renzimu

Italská policie zatkla muže a ženu, kteří v minulých letech sledovali desetitisíce e-mailových účtů politiků, státních institucí a podnikatelů. Dostali se mimo jiné i do internetové pošty bývalého italského premiéra Mattea Renziho a prezidenta Evropské centrální banky (ECB) Maria Draghiho.

Zadrženými jsou pětačtyřicetiletý jaderný inženýr Giulio Occhionero a jeho sestra Francesca Maria, kteří pobývají v Londýně, ale bydliště mají v Římě. Ve světě finanční kriminality nejde o nováčky.

„Předmětem hackerských útoků byly desetitisíce e-mailových schránek, které patřily mimo jiné bankéřům, obchodníkům a dokonce i několika kardinálům ve Vatikánu,“ prohlásil šéf kybernetické jednotky policie Roberto Di Legami.

Italská policie zabavila také počítačový server v Římě, který obsahoval tisíce souborů. Devadesát devět procent dat bylo podle Di Legamiho uloženo na serverech v USA. Podle policie nějakou dobu potrvá, než budou data analyzována. Zatím se neví, jak důležité byly ukradené informace a jestli byla data zneužita.

Renzi byl italským premiérem od února 2014 do loňského prosince. Draghi stojí v čele ECB od listopadu 2011, předtím působil jako guvernér italské centrální banky.