Dva roky od útoku: Charlie Hebdo zkouší hranice svobody slova, nepřátel má stále víc

Zpravodaj ČT: Stále se neví, kdo si útok na Charlie Hebdo objednal (zdroj: ČT24)

Francouzský satirický list Charlie Hebdo dva roky po útoku islámských radikálům přitvrzuje a dál čelí výhrůžkám smrtí. „Všichni věřící muslimové si myslí, že se nikdo nesmí vysmívat náboženství. I když nejsou teroristé, myslí jako teroristé,“ tvrdí šéfredaktor listu, který se stal symbolem svobody slova a neustále šokuje – naposledy v létě, kdy oběti italského zemětřesení srovnával s těstovinami. List kvůli tomu skončil u soudu.

Džihádisté povraždili ve francouzské metropoli začátkem ledna 2015 celkem sedmnáct lidí. Islamisté chtěli potrestat Charlie Hebdo za jeho karikatury proroka Mohameda, které šokovaly muslimský svět. Další radikál o dva dny později zabil v košer obchodě Hyper čtyři Židy. Jeho obětí se stala i mladá policistka.

Už během pracovního týdne se v Paříži konaly pietní akce za účasti starostky Anne Hidalgové a ministra vnitra Bruna Le Rouxe.

„Paříž vzpomínala dřív, protože sobota je pro Židy dnem klidu a také proto, že redakce Charlie Hebdo má v pondělí uzávěrku nového čísla. Vzpomínkové akce byly velmi střídmé – žádné politické projevy. Na místech, kde radikálové zabíjeli, jen lidé položili květiny a drželi minutu ticha za oběti,“ konstatoval zpravodaj ČT Petr Zavadil.

Dva roky od útoku na Charlie Hebdo
Zdroj: Robert Alain/ČTK/ABACA

Nejasnosti zůstávají i dva roky po útoku

Všechny okolnosti útoků stále nejsou úplně známé. „Vyšetřovatelé za dva roky vyslechli tisíce svědků, spis už má desítky svazků, ale některé věci jsou neobjasněné, především co se týče bratrů Kouachiových, kteří zabili v redakci 12 lidí. Pořád se neví, kdo jim dal rozkaz k útoku. Ví se, že se znali s třetím vrahem – Coulibalym, ale neví se, jestli jim dodal zbraně,“ poznamenal Zavadil. Coulibaly se hlásil k Islámskému státu, k atentátu se přitom přihlásila jemenská Al-Káida.

Francouzský týdeník chce ve své sžíravé kritice všech náboženství pokračovat navzdory tomu, že dál čelí nejrůznějším výhrůžkám. Časopis se stal symbolem svobody slova, ale téměř každým svým vydáním vyvolává někde ve světě tvrdé odmítavé reakce.

Nepřátel satirického listu přibývá

„Předtím nám říkali, ať si dáváme pozor na islamisty. Teď jsou to islamisté, Rusové a Turci,“ podotkl karikaturista a hlavní editor Riss. Ve francouzské společnosti podle něj roste netolerance.

„Kdybychom zítra publikovali karikaturu Mohameda, kdo by se za nás postavil?“ ptá se novinář. „Máme pocit, že nás upřeně sleduje celý svět,“ dodal Riss s tím, že lidi podle něj zajímá drama a emoce, místo aby se zaměřili na politické problémy, který útoky reprezentují.

Redakce nyní působí v opevněném objektu, který střeží ozbrojenci a jehož adresa je utajovaná. „Ví se pouze, že je ve třináctém pařížském okrsku,“ sdělil zpravodaj ČT.

Ještě přitvrdíme, slibuje šéfredaktor Charlie Hebdo

Někteří novináři po atentátu z redakce odešli – většinou ze strachu nebo kvůli nesouhlasu s redakční linií. Přišli ale noví členové. Letos prý hodlá být redakce ještě útočnější než dřív. Ve zvláštním vydání k dvouletému výročí atentátu odsuzuje intelektuály, kteří podle něj podceňují hrozbu islámu.

„Rok 2017, konečně světlo na konci tunelu,“ píše se na první straně vydání u karikatury, která ukazuje člověka, jak se radostně dívá do hlavně zbraně, kterou drží s prstem na spoušti islamista. „Bojíte se smíchu, protože nejlépe uvolňuje ducha,“ vzkázal intelektuálům redaktor Fabrice Nicolino v článku s titulkem „Ta levice, která se vždy hrbila před despoty“.

Problém je, že všichni věřící muslimové si myslí, že se nikdo nesmí vysmívat náboženství. Tito lidé tímto, i když nejsou teroristé, myslí jako teroristé.
Gérard Biard
šéfredaktor Charlie Hebdo

Svaz muslimských učenců, který sídlí v Kataru, dříve varoval, že provokativní kresby proroka a muslimů jen dávají za pravdu přesvědčení atentátníků o antagonismu islámu a Západu a povzbuzují nenávist, extremismus a napětí. Radikální islámský duchovní z Londýna Anjem Choudary označil jednu kresbu proroka za válečný čin, který podle něj islámské právo trestá smrtí.

List si ale nebere servítky ani v jiných oblastech – v souvislosti s uprchlickou krizí si dělal legraci třeba ze smrti malého syrského chlapce, který utonul cestou do Evropy. „Tak blízko cíle,“ napsal list u obrázku mrtvého dítěte v písku. Poblíž se nacházel McDonald's s nabídkou dětského menu.

„Nejsem Charlie“, psali lidé po karikatuře italského zemětřesení

Pobouření veřejnosti vyvolaly i loňské karikatury, na nichž byly oběti italského zemětřesení srovnávány s těstovinami. Radnice Amatrice, které se proslavilo právě receptem na těstoviny, kvůli tomu dohnala časopis před soud.

Stížnost se týká karikatury, na níž je nakreslen zakrvácený muž a žena a nad nimi jsou nápisy druhů italských těstovin penne. Vedle nich leží ve vyskládaných troskách zakrvácené oběti, nad nimiž je nápis lasagnes.

U obrázku je text: „Na 300 osob zemřelo při zemětřesení v Itálii. Zatím se neví, zda zemětřesení před tím, než udeřilo, vykřiklo Alláhu akbar. Jde o hrozné, nesmyslné a nemyslitelné hanobení obětí přírodní katastrofy,“ uvedl právník radnice městečka Amatrice Mario Cicchetti.

Na sociálních sítích se rázem objevily odsuzující reakce, mezi nimiž je i heslo #IononsonoCharlie (Nejsem Charlie).

Jak je možné dělat satiru na mrtvé? Satira je satirou, když člověka rozesměje, ale v tomto případě si myslím, že není nikdo, kdo by se jí mohl smát.
Starosta Amatrice zasaženého zemětřesením

Časopis si tropil žerty i z prosincové letecké tragédie, při níž zemřely v ruském vojenském letadle desítky členů sboru Alexandrovců, což pro změnu rozlítilo Moskvu. „AAAAAAAA,“ píše se u obrázku s padajícím letadlem. U toho je poznámka, že „repertoár sboru rudé armády se stále rozšiřuje“.

Charlie Hebdo má od prosince i svou německou verzi. Na obálce prvního čísla byla karikatura kancléřky Angely Merkelové a německé automobilky Volkswagen (VW). Další číslo pak vyšlo s kresbou, která zesměšňuje bezpečnostní opatření po útoku na vánoční trhy v Berlíně.

Je na ní perníková chaloupka, před kterou se veselí dva perníčky ve tvaru lidských postav. Z otvorů v domku, který je postavený z tradiční pochoutky prodávané na německých vánočních trzích, vyčnívají hlavně pěti zbraní. „Náš způsob života nezmění,“ zní ironický nápis nad výjevem karikaturisty s přezdívkou Foolz.