Muslimská premiérka v Rumunsku neprošla, místo ní šéfuje vládě matematik Grindeanu

Nová rumunská vláda sociálního demokrata Sorina Grindeanua získala důvěru v parlamentu. Kabinet podpořilo 295 poslanců, proti jich bylo 133. Původně byla sociálními demokraty na post premiérky navržena Sevil Shhaidehová, ekonomka muslimského vyznání, prezident Klaus Iohannis ji ale minulý týden odmítl nominovat. Důvody nesdělil.

Třiačtyřicetiletý Grindeanu je matematik a v minulosti byl starostou Temešváru v západním Rumunsku. Sociálnědemokratická strana PSD získala spolu se svým dlouholetým spojencem Aliancí liberálů a demokratů pro Evropu (ALDE) v prosincových volbách většinu křesel v obou komorách parlamentu. Koalice tam má převahu 250 ze 465 mandátů.

Grindeanu již po svém jmenování oznámil, že chce uvést do praxe program vlády, jehož cílem je zvýšit minimální mzdu a granty studentům, snížit daň z prodeje a zrušit daně pro seniory, kteří pobírají nízký důchod. Jeho cílem je rovněž zastavit tisíce Rumunů, kteří ze země emigrují, vybudovat dálnice a vytvořit to, čemu říká „normální Rumunsko“.

Grindeanu ještě před hlasováním řekl, že si přeje, aby Rumunsko bylo zemí, „kde mají lidé svobody a práva, jako má převážná většina evropských občanů“.

Narodil se 5. prosince 1973 ve městě Caransebeš, které leží na jihozápadě
Rumunska. V roce 1997 vystudoval informatiku na matematické fakultě Západní univerzity v Temešváru, kde nyní žije. Postgraduálně také studoval v Itálii, Německu, Portugalsku a v Anglii.

Po studiích pracoval jako asistent na své alma mater a na manažerských postech působil i v soukromém sektoru.

V letech 2004 až 2008 byl radním v Temešváru a poté byl až do svého zvolení do parlamentu v roce 2012 místostarostou tohoto třetího nejlidnatějšího města Rumunska.

Do Sociálnědemokratické strany (PSD) vstoupil v roce 1996. 

Sorin Grindeanu byl v letech 2012 až 2016 poslancem parlamentu a po letošních místních volbách se stal počátkem července prezidentem župy Timiš (obdoba funkce hejtmana v ČR). V letech 2014-2015 byl také ministrem komunikací a informatiky.

Ve funkci premiéra hodlá prosadit zvýšení minimální mzdy a grantů studentům, snížit daň z prodeje a zrušit daně pro seniory, kteří pobírají nízký důchod.

Zdroj: ČTK

Sorin Grindeanu (uprostřed)
Zdroj: Inquam Photos/Octav Ganea/Reuters