Turci už podle médií vědí, kdo vraždil v istanbulském klubu. Úřady oficiálně vyšetřování nekomentují

Turecké úřady už podle místních médií znají identitu střelce z istanbulského klubu, který na silvestra zavraždil skoro čtyři desítky lidí. Úřady oficiálně vyšetřování nekomentují, podle neověřených informací ale vše nasvědčuje tomu, že vrah byl zkušený bojovník, který do země přišel ze Sýrie. Na istanbulském letišti byli také v úterý zadrženi dva cizinci podezřelí z vazeb na pachatele, informovala NTV. K útoku se už dříve přihlásil Islámský stát (IS).

Podle policie muž převlečený za Santa Clause jednal sám. Turci už zveřejnili snímek podezřelého. Televize odehrály také video, na němž se možný terorista natáčí na Taksimském náměstí v Istanbulu. Kdy nahrávka vznikla, není jasné.

Turecká média spekulují, že muž pochází ze Středního východu, konkrétně z Uzbekistánu nebo Kyrgyzstánu. Podle listu Haber Turk je členem ujgurské menšiny z čínské provincie Sin-ťiang. Několik světových médií pak uvedlo, že Turci pátrají po 28letém Kyrgyzovi, který to ale podle kyrgyzských médií popírá. Kyrgyzská policie ho vyslechla a pustila – s útokem nemá nic společného.

Kyrgyz, který se mezitím již vrátil do vlasti, sdělil, že ho už po atentátu zadržela turecká policie na letišti, odkud se chystal odletět, ale po hodinovém výslechu ho opět s omluvou propustila. Atentátníkovi je prý jen podobný. Istanbul navštívil v obchodní záležitosti. 

Turecká policie mezitím zjišťuje, zda pachatel nepatřil k buňce IS, jež stála za červnovým atentátem na Atatürkovo letiště v Istanbulu. „Pachatel měl zkušenost s bojem, to je jisté. Mohl bojovat v Sýrii celé roky,“ řekl agentuře Reuters bezpečnostní zdroj.

„V tomto případě je poměrně varovné, že to byl útok takzvaného osamělého vlka, tedy člověka, který mohl jednat sám v návaznosti na svoje vazby na Islámský stát, ale bez nějaké výrazné organizované struktury. Pro bezpečnostní složky je těžké takovým útokům předejít,“ poznamenal Martin Hrabálek z Mendelovy univerzity v Brně.

Útočník přišel do Turecka ze Sýrie i s rodinou

Podle agentury AP Turci už v souvislosti s atentátem zadrželi celkem 16 lidí. Údajně jsou mezi nimi i manželka a děti podezřelého, s nimiž se do země dostal v listopadu ze Sýrie. Pak zamířil do města Konya v centrálním Turecku, sdělila policie podle listu Haberturk.

Turecko zveřejnilo fotografii podezřelého teroristy (zdroj: ČT24)

Více o istanbulském útoku

SOUHRN: CO SE O SILVESTROVSKÉ NOCI STALO?
NAPĚTÍ V ULICÍCH MĚSTA
SVĚDECTVÍ, PŘÍBĚH PRVNÍ Z OBĚTÍ

Tragédie ovlivňuje život v okolních čtvrtích Istanbulu. I přes přítomnost ozbrojených sil v ulicích lidé omezují návštěvy veřejných míst, jako jsou restaurace a jiné podniky. „Bojí se chodit ven. Naše podnikání tím trpí. Denně k nám chodilo 150 až 200 zákazníků. Teď ta čísla klesla o polovinu,“ podotkl manažer restaurace Emre Ayav.

Atmosféra strachu v Turecku narůstá. Islámský stát průběžně dokazuje, že je schopen ho zasáhnout poměrně tvrdě. Lze očekávat, že i v roce 2017 k útoku může dojít.
Martin Hrabálek
Mendelova univerzita v Brně

Většinu obětí tvoří turisté z blízkovýchodních zemí. Například Spojené arabské emiráty už své občany varovaly, aby do Turecka nejezdily. Češi podle ministerstva zahraničí mezi oběťmi nejsou.

IS tvrdí, že útok provedl jako odvetu za angažmá Turecka na syrském bojišti. Ankara zahájila operaci Štít Eufratu v srpnu. Ze syrského pohraničí se snaží vytlačit radikály i kurdské rebely. S bombardováním pozic IS ale po útoku přestat nehodlá - v současné době vede operaci na osvobození města Al-Báb spolu se syrskými povstalci.

„Turci budou muset posílit zpravodajskou spolupráci jak s Izraelem, tak s Ruskem, tak s Íránem. Reakce ze strany teroristů bude také větší. Teď je otázka, jestli se Turecko uchýlí k nějakým spektakulárním akcím, nebo bude pracovat ve směru zpravodajské linie,“ konstatoval bezpečnostní analytik Jan Schneider v souvislosti s budoucí tureckou strategií boje proti teroru.

  • 17. únor – 28 lidí zemřelo při útoku na vojenský konvoj v Ankaře
  • 13. březen – Téměř čtyřicítku obětí za sebou zanechali kurdští nacionalisté při sebevražedném atentátu v Ankaře
  • 28. června – Střelba a nastražená nálož na istanbulském Atatürkově letišti znamenala dalších 41 mrtvých. Útok je připisován Islámskému státu.
  • 30. červenec – 35 kurdských bojovníků přepadlo vojenskou základnu, armáda je však zneškodnila
  • 20. srpen – Exploze na svatebním večírku ve městě Gaziantep usmrtila téměř 30 lidí. Úřady znovu připsaly útok Islámskému státu.
  • 10. prosinec – Výbuchy u fotbalového stadionu v Istanbulu nepřežilo 44 osob. K útoku se přihlásily kurdské militantní skupiny.

Turecký parlament bude tento týden hlasovat o možném prodloužení výjimečného stavu v zemi o další tři měsíce. Ankara přijala opatření krátce po červencovém neúspěšném puči, kdy se moc v zemi pokusila převzít armáda. Výjimečný stav umožňuje vládě schvalovat nové zákony bez parlamentu. Zároveň může podle situace omezit práva a svobody občanů.