Irácký premiér: Na zničení Islámského státu potřebujeme tři měsíce

Zlikvidovat Islámský stát v Iráku podle iráckého premiéra Hajdara Abádího potrvá tři měsíce. Tamější armáda a její spojenci se snaží vytlačit islamisty z druhého největšího iráckého města Mosul, kde ofenziva začala 17. října. Abádí dal také najevo zájem o vyšetření únosu irácké novinářky Afráh Kajsíové, která je kritická vůči režimu. Tu neznámí ozbrojenci unesli v noci na úterý z jejího domu v Bagdádu.

„Okolnosti naznačují, že Irák potřebuje tři měsíce na zlikvidování DAIŠ (zkratka pro Islámský stát),“ citovala Abádího irácká státní televize. 

K nedávnému tvrzení jednoho velitele koaliční armády vedené Spojenými státy, že koalici potrvá likvidace IS a jeho buněk v Iráku a Sýrii asi dva roky, premiér řekl, že Američané byli moc pesimističtí. „Mluvili o velmi dlouhé době, ale ten obdivuhodný úspěch, kterého dosáhli naši stateční a hrdinní bojovníci, to zkrátil. Předpokládám, že v Iráku to potrvá tři měsíce,“ řekl Abádí.

Irácké speciální jednotky už dobyly asi čtvrtinu Mosulu, jejich postup ale zpomalují neustálé protiútoky ozbrojenců, kteří využívají odstřelovače, sebevražedné atentátníky i výbušniny nastražené v automobilech.

Mosul se dostal pod kontrolu islamistů jako jeden z prvních již v polovině roku 2014. Irácké úřady nezveřejňují počty civilních či armádních obětí, podle lékařů jsou ale v bojích každý den zraněny desítky lidí.

Zpravodaj ČRo Macháček k vidině poražení islamistů v Iráku (zdroj: ČT24)

Elitní irácké jednotky jsou jedinou silou, která vstoupila do Mosulu z východu. Irácká armáda, policie a kurdské oddíly postupují ze severu a z jihu, zatímco šíitské milice ze západu.

Ofenziva u Mosulu je největší iráckou vojenskou operací od invaze vedené Američany v roce 2003. Podílejí se na ní desítky tisíc iráckých vojáků, policistů, členů kurdských sil, sunnitských kmenových bojovníků a příslušníků šíitských milic.

Neznámí ozbrojenci unesli v Bagdádu iráckou novinářku

Abádí také odsoudil únos irácké novinářky a příslušníkům bezpečnostních složek nařídil vyvinout maximální úsilí, aby ženu zachránili a nalezli její únosce.

Kajsíová je známá svou otevřenou kritikou vládních institucí, píše satirické sloupky pro několik iráckých médií. Dříve pracovala pro panarabský list Aš-Šark al-Avsat, který je ve vlastnictví Saúdské Arábie. Irácké ministerstvo vnitra už oznámilo, že vytvořilo speciální tým, jenž únos vyšetřuje.

Útočníci ženu unesli z převážně sunnitské čtvrti Sajdíja na jihovýchodě irácké metropole, kde žila s rodinou. „Oddělili děti od jejich matky. Do domu se dostali silou a vzali i peníze, šperky, počítače a její auto,“ uvedl Zijád Adžílí z organizace, která monitoruje násilí proti iráckým novinářům.

Manžel Kajsíové nebyl v době přepadení doma. Ozbrojenci se dostali do bytu násilím, když jim novinářka odmítla otevřít. Podle listu The Guardian se maskovali jako členové bezpečnostních složek. 

V Iráku byly zavražděny už desítky novinářů

Za posledních deset let proběhlo v Iráku 71 vražd novinářů bez jakéhokoli potrestání. Mnoho z nich se stalo terčem útoků sunnitských radikálů, kteří v Iráku aktivně vystupovali ještě předtím, než v zemi začali působit ozbrojenci z takzvaného Islámského státu.

V takzvaném Indexu beztrestnosti, který vede newyorský Výbor na ochranu novinářů (CPJ) a který zohledňuje počet nevyřešených vražd ve srovnání s počtem obyvatel v dané zemi, je Irák na druhém místě hned za Somálskem.