Mladičovi hrozí doživotí. Nižší trest by byl podle žalobce urážkou obětí i pozůstalých

Doživotní trest vězení navrhl pro někdejšího vrchního velitele bosenskosrbské armády Ratka Mladiče žalobce Mezinárodního trestního tribunálu pro bývalou Jugoslávii (ICTY). Mladić čelí u soudu obžalobě z genocidy a několika dalších zločinů.

Mladić je považován za jednoho z hlavních aktérů krvavých etnických čistek, které provázely válku v Bosně. S jeho působením je spojen především masakr civilistů ve Srebrenici, kde v červenci 1995 zahynulo na 8 tisíc muslimských mužů a chlapců.

„Bylo by urážkou přeživších i mrtvých a potupou justice, kdyby (Mladić) dostal trest nižší než ten ze zákona nejpřísnější - doživotní trest,“ uvedl žalobce Alan Tieger.

V závěrečné řeči se žalobci snažili ukázat, že třiasedmdesátiletý „balkánský řezník“ o čistkách nesrbského obyvatelstva dobře věděl a chválil jejich vykonavatele.

Jako důkaz u soudu přehráli nahrávku Mladičova rozhovoru s Rajkem Kusičem, velitelem jednotek v oblasti Rogatica, kde docházelo k válečným zločinům. Mladić v ní Kusičovi blahopřeje k „dobré práci“ a nazývá jej „chvályhodným důstojníkem“.

Podle žalobců se obhajoba snažila Mladiče vykreslit jako neškodného generála, který plnil rozkazy lidí, jako byl vůdce bosenských Srbů Radovan Karadžić a který se dokonce snažil nesrbské obyvatele chránit.

Například na tvrzení obhajoby týkající se toho, že v oblasti Sanski Most žilo během války 3000 nesrbských obyvatel, reagovala obžaloba číslem z před konfliktu, což bylo údajně 28 tisíc.

Tribunál by měl vynést verdikt za rok

Obžaloba viní bývalého generála v 11 bodech kromě genocidy také z válečných zločinů a zločinů proti lidskosti. Obhájci mají přednést závěrečnou řeč v pátek. Verdikt v procesu započatém již v roce 2012 se očekává v listopadu příštího roku.

Už v červenci 1995 bylo v Haagu proti Mladičovi oficiálně vzneseno obvinění. Od roku 2001, kdy byl ICTY vydán srbský exprezident Slobodan Milošević, se Mladić skrýval. Zatčen byl v květnu 2011. Třiasedmdesátiletý Mladić již několikrát prohlásil, že je nevinný.