Ruský Admirál Kuzněcov přišel ve Středomoří o další letadlo, přepadlo z paluby

Ruský víceúčelový stíhací letoun Su-33 havaroval ve Středozemním moři při pokusu o přistání na letadlové lodi Admirál Kuzněcov. O nehodě, která se stala v sobotu, informovalo ruské ministerstvo obrany. Už v polovině listopadu se při pokusu přistát na této lodi zřítil do moře stíhací letoun Mig-29, kterému vysadily oba motory. Rusové využívají svou jedinou letadlovou loď při operacích nad Sýrií.

Při sobotní havárii se přetrhlo lano brzdícího systému a stroj přepadl přes palubu lodi do moře. Pilot, který se vracel z „plnění bojového úkolu“, se katapultoval a vyvázl bez zranění. Podle ruského ministerstva obrany ale pokračují operace s využitím Admirála Kuzněcova dál.

V polovině listopadu informovalo ministerstvo obrany o havárii stíhacího letounu Mig-29, jemuž při přistávání na Generálu Kuzněcovovi selhaly motory.

Letadlová loď Admirál Kuzněcov
Zdroj: Norwegian Royal Airforce/NTB Scanpix/Reuters

Potíže podle serveru Gazeta.ru začaly již tím, že v osudný den jedna z přistávajících stíhaček přetrhla jedno ze čtyř záchytných lan na palubě. Stíhačku zachytilo další lano, a tak přistání dopadlo dobře, ale přetržené lano se zapletlo s dalším, a tak další adept na přistání musel čekat, než se posádce podaří dát palubu do pořádku. Právě během oblétávání lodi selhaly migu oba motory, kvůli přerušené dodávce paliva. Pilotovi nezbylo, než se katapultovat.

„Podle názoru odborníků neměl být MiG 29KR/KUBR ještě zařazen do bojové služby ve Středomoří. Stroj je ve stadiu zkoušek, které mají pokračovat až do roku 2018. Ale operace v Sýrii a historicky první příležitost nasadit do boje palubní letectvo vedly k použití letounu, který ještě nedospěl do potřebného stavu,“ poznamenal server Gazeta.ru.

Z Brežněva je Kuzněcov

Start letounu z Admirála Kuzněcova
Zdroj: ČTK/TASS/Defense Ministry of the Russian Federation

Admirál Kuzněcov, který je jedinou ruskou letadlovou lodí, operuje ve východním Středomoří od počátku listopadu. Na vodu byla loď spuštěná v roce 1985 ještě pod názvem Leonid Brežněv. Podle západních expertů loď neodpovídá soudobým technickým standardům a pro bojové operace je nevyhovující.

Na rok 2018 se počítá s její modernizací, která má zlepšit systémy řízení a podmínky pro starty palubního letectva. Šéf státní loďařské firmy OSK Alexej Rachmanov nicméně připustil, že kvůli výrazné zaostalosti plavidla nebudou změny příliš zásadní. „Loď bohužel nelze zásadně a koncepčně vylepšit,“ řekl v rozhovoru pro agenturu TASS. 

Sesterskou loď Admirála Kuzněcova – Varjaga – Rusové nikdy nedostavěli a prodali jej Číně.