Novozélandský premiér John Key po osmi letech ve funkci končí

Novozélandský premiér John Key nečekaně oznámil svou rezignaci. Po osmi letech v čele vlády nastal podle něj správný čas, aby odešel z politiky. Zmínil také rodinné důvody. V parlamentu by prý chtěl zatím zůstat, aby se na jeho poslanecké křeslo nemusely konat doplňující volby. Key by jako nového premiéra rád viděl svého zástupce a ministra financí Billa Englishe.

„Šlo o nejtěžší rozhodnutí, jaké jsem kdy udělal, a nevím, co budu dál dělat,“ řekl Key novinářům. Vedení vládní Novozélandské národní strany se má sejít 12. prosince, aby vybralo nového vůdce a premiéra.

Všeobecně se čekalo, že Key vyhraje v pořadí již čtvrté parlamentní volby, plánované na příští rok. Místo toho ale prohlásil, že raději odejde, dokud je na vrcholu, protože se nechce dopustit chyby, jakou udělali jiní politici a světoví vůdci.

Předloni Keyova středopravá Novozélandská národní strana opět vyhrála parlamentní volby, tentokrát s 48,1 procenty hlasů, což znamenalo 62 ze 121 křesel v místním parlamentu. Keyovi voliči zřejmě ocenili čtyřprocentní hospodářský růst a pokles nezaměstnanosti pod šest procent. V kampani premiér sliboval rozpočtový přebytek, prodloužení mateřské dovolené či bezplatnou zdravotní péči pro těhotné ženy a děti do 13 let.