Místo lidí a psů budou v budoucnu prohledávat nebezpečné trosky roboti

V Itálii, kterou za poslední dobu postihlo několik silných zemětřesení, vyvíjejí čtyřnohého robotického záchranáře. Odváží se do míst, která jsou pro člověka nebezpečná. Testovat ho mají jednotky hasičů a civilní ochrany. Do ostré akce by se mohl dostat během pěti let.

Čtyřnozí záchranáři jsou už dlouho nedílnou součástí týmů zasahujících po různých katastrofách a časem se může přidat i jejich robotická verze.

Už šest let na něm pracuje oddělení robotiky Technologického institutu v Janově. Díky senzorům, které řídí jeho pohyby, by mohl vystřídat záchranáře při průzkumu v nebezpečném nebo zamořeném prostoru. Podle nestability sutin si třeba dokáže změřit a nadávkovat váhu, kterou pak zatíží tu kterou nohu.

„Bude vybavený různými senzory, kamerami, detektory zamoření nebo čidly citlivými na plyn. To všechno poskytne záchranářům na dálku informace,“ popisuje vynález manažer projektu Claudio Semini.

Horizont ČT24: Italové vyvíjejí robotického záchranáře (zdroj: ČT24)

Vývoj bedlivě sleduje i Luca Ciarleglio, který pracoval letos v srpnu v Amatrice a okolí, kde zemětřesení zabilo na 300 lidí. „Rychlost a samostatnost, kterou teď robot má, to by bylo potřeba vylepšit,“ soudí.

Roboty na podobném principu zkoušejí i jinde. Třeba Boston Dynamics už léta zdokonaluje čtyřnohého BigDoga, který má v budoucnu sloužit americké armádě třeba jako nákladní mula.

Vydáno pod