Obětí italské pohromy je 250. Vláda kvůli pomoci vyhlásila stav nouze

Oficiální statistika zemřelých po středečním zemětřesení v Itálii dosáhla počtu 250, další skoro čtyři stovky dalších utrpěly zranění. Tisíce záchranářů mezitím pokračují s odklízením trosek, pod nimiž je zřejmě stále uvězněno hodně lidí. Čas se ale krátí a úřady mohou každou hodinou ohlásit konec pátrání po přeživších. Ti, kteří přišli o domov, trávili noc pod širým nebem v provizorních stanech.

Z trosek se záchranářům a dobrovolníkům podařilo zatím vyprostit přes 200 živých. Trocha pozitivních aktualit ale zřejmě nebude mít dlouhého trvání. Oblastní šéf lesní stráže Giovanni Coviello odpoledne předpokládal, že pátrání po přeživších skončí ještě během čtvrtka.

Podle mě mohou přežít tak 12 až 15 hodin. Na konci odpoledne hledání ukončíme, protože nebudeme mít žádnou šanci najít živé.
Giovanni Coviello
Šéf lesní stráže

K zemětřesení o síle šesti stupňů došlo nedaleko regionu Aquila, postiženého podobně silnou katastrofou před 5 lety. Nynější otřesy zdevastovaly malá města a vesnice v horských oblastech v Umbrii, Laziu a Le Marche. Podle mluvčí italského Červeného kříže zasáhly region další otřesy, seizmologové jich napočítali na tři sta.

Jeden z nich, o síle asi pěti stupňů Richterovy škály, vyvolal brzy ráno strach a paniku u lidí, kteří přespávali venku ve stanech, v autech nebo pod širým nebem. Celkem 2500 osob připravily otřesy o střechu nad hlavou.

Více než polovina obětí zahynula v historickém městě Amatrice a v blízkém Accumoli. Řada Italů byla v oblasti zrovna na dovolené – v Amatrice se konal festival tradičního jídla. „Bylo to jako Dantovské peklo – apokalypsa,“ popsal tragédii jeden z přeživších z Amatrice.  Mezi mrtvými má být i pět Rumunů, jeden Španěl a jeden Albánec, o dalších případných cizincích mezi mrtvými nemají média informace.

Desítky hostů zasypaly trosky hotelu

Záchranářům se podařilo vyprostit několik dalších živých lidí, během večera i jednu osmiletou holčičku. Nedovedete si představit radost těch lidí.
Vědunka Lunardi
spolupracovnice ČT

„Už se hovoří o tom, že by proti všem předpokladům počet obětí mohl být vyšší než při zemětřesení v Aquile (300 obětí) proto, že se sice jedná o málo osídlenou zónu, ale v této době tam bylo hodně turistů a výletníků. Třeba ve městě Amatrice se záchranáři musí dostat pod trosky hotelu, kde bylo sedmdesát hostů,“ uvedla spolupracovnice ČT Vědunka Lunardi.

Mezi oběťmi by neměl být žádný Čech. „Bohužel přišlo o život i hodně dětí, které trávily prázdniny u babičky. Jedna taková babička zachránila dva malé kluky tak, že je při prvním otřesu ukryla pod postelí, odkud je pak vyprostili záchranáři,“ sdělila Lunardi.

Italská vláda na večerním krizovém zasedání vyhlásila stav nouze. Cílem opatření je rychle a bez byrokratických průtahů poskytnout pomoc potřebným, v první fázi kabinet premiéra Mattea Renziho uvolnil 50 milionů eur (zhruba 1,4 miliardy korun).

Oběti v nejpostiženějších místech

Amatrice: 193
Arquata: 46
Accumoli: 11

Na internetu se objevila řada fotografií srovnávajících situaci před a po katastrofě, které odhalují šíři zkázy způsobené na nejrůznějších budovách.

Probuzení jako z hororu

Odhaduje se, že velké množství lidí zůstává pod troskami, zřícené domy proto prohledává 4300 záchranářů za pomoci těžké techniky a na třicet speciálních jednotek se psy. Zemětřesení udeřilo ve středu brzy ráno, spící lidé tak často neměli šanci z budov uniknout.

„Tvrdě jsme spali. Najednou jsme zaslechli hrozivý zvuk, postel se začala třást, skříň se otevřela a všechny stěny spadly. Okna se rozbila. Bylo to strašné,“ popsal hororové probuzení jeden z obyvatel Amatrice.

Po zemětřesení se odstěhovala z Aquily, teď jí otřesy zabily dceru

Mezi oběťmi je i osmnáctiměsíční Marisol Piermariniová, jejíž matka Martina Turcová přežila v roce 2009 ničivé zemětřesení v italské Aquile, kde zemřelo na 300 osob. Z oblasti otřesů se poté odstěhovala. Žena byla odvezena do nemocnice poté, co ji vytáhli z trosek ve vesnici Arquata del Tronto.

Ve středu pozdě večer záchranáři vyprostili z trosek ve vesnici Pescara del Tronto živou dívku, která tam byla uvězněná 17 hodin. „Je na cestě do nemocnice a to je dobrá zpráva. Ale pokud jde o zbytek, ty záběry mluví samy za sebe – můžete se podívat, jak město vypadá,“ konstatoval hasič Danilo Dionisi. Ve vesnici se zřítily téměř všechny domy, sdělil tamní starosta.

Ministr kultury vyzval Italy, aby šli v neděli do muzea a vyjádřili tak solidaritu s lidmi postiženými zemětřesením. Výtěžek ze vstupenek bude věnován na obnovu poničených památek.

  • Italům se snaží pomáhat české humanitární organizace. Charita ČR ze svého krizového fondu uvolní částku 100 tisíc korun. Lidé mohou použít sbírkový účet číslo 55660022/0800.
  • Veřejnou sbírku na pomoc obětem pak vyhlásila ADRA. Číslo účtu sbírky je 66888866/0300, variabilní symbol 379. Přispět je možné také zasláním dárcovské SMS ve tvaru DMS ADRA na číslo 87777 (cena jedné DMS je 30 korun, ADRA obdrží 28,50 korun).

Tisíce budov nesplňují bezpečnostní předpisy, kritizoval úřady seizmolog

V italském tisku se po nejnovějším zemětřesení objevila kritika na adresu italských úřadů. Podle seizmologa a docenta univerzity v Boloni Enza Boschiho nemá Itálie systém prevence, který by minimalizoval následky zemětřesení. Tisíce veřejných budov není postaveno podle moderních bezpečnostních předpisů.

„Když byla v roce 2003 publikována mapa seizmicky rizikových oblastí v Itálii, mělo se okamžitě začít s preventivními stavebními úpravami na budovách v nejrizikovějších oblastech,“ uvedl bývalý šéf národního geofyzikálního institutu Boschi. Region postižený středečním zemětřesením k těmto oblastem také patří.

Ví se, že oblast Apenin je každých 5 až 10 let postižena zemětřesením a ví se také, že místní úřady často nedbaly na upozornění geologů, že by měly opravit budovy podle protiseizmických systémů. Lekce, která přišla z Aquily, na některých místech nebyla vůbec respektována.
Josef Kašpar
redaktor RAI

Podle Boschiho by si Itálie měla vzít příklad z Kalifornie a Japonska, které mají s opakujícími se zemětřeseními dlouholeté zkušenosti a masivně investují do bezpečnosti budov. Zástupci místních úřadů ale oponují, že stavební úpravy lze dělat pouze u novějších domů. Budovy starší by se musely podle nich celé zbořit a postavit znova.

Oblast, kde došlo k zemětřesení
Zdroj: ČT24