Spojené státy varovaly před větší hrozbou útoků v Evropě o adventu

Americké ministerstvo zahraničí varovalo občany Spojených států před zvýšeným rizikem teroristických útoků v Evropě v době nadcházejícího adventu. Washington se odvolává na důvěryhodné informace, podle kterých islamisté nadále plánují atentáty v Evropě.

„Občané USA by na svátečních festivalech, akcích a trzích měli být obezřetní,“ uvedlo ministerstvo v prohlášení.

Ostražitost americká diplomacie doporučuje Američanům i na oblíbených turistických místech, ve veřejné dopravě, hojně navštěvovaných náboženských objektech, restauracích či hotelích.

Ministerstvo také připomnělo, že teroristé v uplynulém roce udeřili v Belgii, Francii, Německu a Turecku.

Ve Francii se připravoval další útok

Francouzský ministr vnitra Bernard Cazeneuve v pondělí oznámil, že Francie odvrátila další připravovaný teroristický útok v zemi, když zatkla několik lidí v Marseille a Štrasburku.

Komentáře v médiích upozornily, že v pátek v alsaském Štrasburku začínají jedny z nejstarších a největších vánočních trhů na světě. Jak připomněla agentura AP, tradiční trhy byly terčem připravovaného a zmařeného atentátu v roce 2000.

Německá policie
Zdroj: Reuters/Fabrizio Bensch

Také německá města chystají přísnou ostrahu vánočních trhů

Zřejmě nejslavnější německý vánoční trh v bavorském Norimberku bezpečnostní opatření pro letošní rok ještě zpřísnil. Podle policejního ředitele Hermanna Gutha bude v ulicích Norimberku především mnohem více uniformovaných policistů. „Posílíme naše síly, aniž bychom ale znejistili obyvatelstvo,“ slíbil Guth.

Hlavní příjezdy na norimberský Christkindlesmarkt, který se návštěvníkům otevře již v pátek, budou blokovat policejní auta, uvedl dále policejní ředitel. Podle jeho názoru ale není důvod se domnívat, že by Norimberku hrozilo během adventu nějaké konkrétní nebezpečí. „Reagujeme pouze na neurčitý stav ohrožení,“ dodal.

Ostrahu vánočních trhů posílí také v Kolíně nad Rýnem. Přítomnost většího množství policistů v ulicích je součástí nového bezpečnostního konceptu, který radnice přijala po loňském Silvestru, během nějž převážně imigranti sexuálně napadali a okrádali ženy slavící konec roku. Předejít chtějí místní policisté nejen případnému atentátu, ale i kapesním krádežím.

Soukromé bezpečnostní agentury budou střežit trhy například v Karlsruhe, Mannheimu, Heidelbergu, Freiburgu či Ulmu. Poprvé je letos povolali také organizátoři trhů v Brémách. V nedalekém Hamburku naopak žádné změny nechystají. „Nechceme se nechat zastrašit a budeme naše svátky slavit tak, jak jsme zvyklí,“ uvedl mluvčí místní policie. 

  • V Německu se podle Ústavu německého hospodářství (IW) konají vánoční trhy každoročně asi na 2500 místech. Obzvlášť lukrativní je prodej svařeného vína. Podle IW průměrně každý návštěvník trhů utratí 12 eur (324 Kč) přímo na stáncích a dalších 20 eur (540 Kč) v kamenných obchodech v okolí trhů. 
Vydáno pod