Soud nařídil obnovu procesu s exprezidentem Egypta Mursím. Trest smrti se odkládá

Egyptský odvolací soud zrušil verdikt trestu smrti pro bývalého prezidenta Muhamada Mursího. Zároveň rozhodl o tom, že bude celý proces obnoven. Prvního demokraticky zvoleného prezidenta svrhla armáda během puče v červenci 2013. Jeho organizaci Muslimské bratrstvo následně úřady zakázaly.

Mursí zvítězil s podporou islamistického Muslimského bratrstva v roce 2012 v prvních demokratických prezidentských volbách po pádu autoritářského režimu prezidenta Husního Mubaraka. Po vlně protivládních demonstrací v létě 2013 ho ale svrhl vojenský puč pod vedením současného prezidenta Abdal Fattáha Sísího.

Po Mursího odstoupení vyšli do ulic muslimští bratři a jejich protesty byly často bouřlivé a provázené násilím. Pronásledování členů i stoupenců bratrstva následně vedlo k zatýkání tisícovek lidí a následným procesům. Při policejních a armádních zásazích zahynulo 1400 lidí, na 15 000 jich skončilo za mřížemi.

  • Asociace muslimských bratří je panislámské hnutí požadující návrat ke kořenům islámu a ovládnutí světa muslimy.
  • Organizaci založil v roce 1928 šajch Hasan al-Banná v Egyptě s cílem sjednotit muslimské národy a koordinovat jejich politickou činnost.
  • V současné době působí v mnoha arabských zemích, jeho role vzrostla po pádu autoritářských režimů během arabského jara.
  • V některých zemích je označováno jako teroristická organizace. Vedle charitativní a společenské činnosti stálo bratrstvo u zrodu fundamentalistických a teroristických organizací, například palestinského Hamasu nebo Islámského džihádu.

Proti samotnému Mursímu bylo vedeno hned několik procesů. První se týkal jeho útěku z vězení během povstání proti tehdejšímu prezidentovi Mubarakovi.

Mursí byl také obviněn z „vyzrazení státního tajemství cizím mocnostem“ a z podílu ma smrti deseti demonstrantů, kteří zemřeli při střetech odpůrců jeho vlády se členy Muslimského bratrstva v prosinci 2012. Kromě trestu smrti mu soudy nařídily 20 let vězení. 

Vydáno pod