CIA i američtí vojáci čelí podezření z mučení desítek lidí v Afghánistánu

Americká armáda a CIA se mohly dopustit válečných zločinů, když mučily osoby zadržené v Afghánistánu. Zveřejněná zpráva hlavní žalobkyně Mezinárodního trestního soudu (ICC) hovoří nejméně o 61 obětech. Ke krutému zacházení mělo docházet od května 2003 do konce roku 2014. Pentagon se zatím ke zjištění soudu nevyjádřil.

Mučení se měly podle soudu dopouštět i afghánské bezpečnostní složky. Taliban pak přímo zločinů proti lidskosti. Radikální islamisté měli pozabíjet tisíce lidí, vraždit civilisty i humanitární pracovníky a rekrutovat dětské vojáky.

Prokurátoři podle svých slov „bezprostředně“ rozhodnou, zda zažádají o povolení zahájit podrobné vyšetřování v Afghánistánu, které by mohlo vést k obvinění Američanů z válečných zločinů.

Američtí vojáci v Afghánistánu
Zdroj: Chris Hondros/Getty Images/ISIFA

Podle zprávy ICC nešlo o akce izolovaných jednotlivců, ale spíše o vyšetřovací techniky schválené shora.

„Z dostupných informací vyplývá, že oběti byly záměrně vystaveny fyzickému a psychickému násilí a že zločiny byly údajně spáchány zvlášť zavrženíhodným způsobem, který podrývá základní lidskou důstojnost obětí,“ upozornil soud.

USA se sice zatím k ICC nepřipojily, soud ale může Američany soudit, pokud se dopustí trestného činu v rámci jurisdikce země, která členem soudu je – a mezi tyto země patří i Afghánistán.

Zpráva ICC hovoří také o agentech CIA, kteří mohli podrobit v Afghánistánu, Polsku, Rumunsku a Litvě mučení, krutému zacházení, útokům na osobní důstojnost anebo znásilnění mezi prosincem 2002 a březnem 2008 nejméně 28 zadržených.

ICC byl založen v roce 2002 a je světově prvním stálým soudem zřízeným kvůli stíhání válečných zločinů, zločinů proti lidskosti a genocidy. Členy je více než 120 zemí z celého světa, velmoci včetně USA, Ruska a Číny se ale zatím nepřipojily.

Zadržovaní na Gunatánamu
Zdroj: Brennan Linsley/Reuters

Obama mučení podezřelých zakázal, Trump asi půjde opačným směrem

Prezident George W. Bush v roce 2000 odmítl podepsat příslušnou smlouvu kvůli obavám, že by Američané mohli být nespravedlivě stíháni z politických důvodů. Republikán Bush po teroristických útocích z 11. září 2001 schválil tvrdé praktiky jako waterboarding, jeho nástupce – demokrat Barack Obama to ale v roce 2009 zakázal.

Nově zvolený prezident Donald Trump během kampaně tvrdil, že by mučení opět povolil, protože zákaz tvrdých výslechů podle něj staví USA do strategické nevýhody vůči islámským radikálům.

Zatím všechna soudní řízení ICC se týkala zločinů spáchaných v Africe. Podle žalobců je vyšetřování vedeno také v Polsku, Rumunsku a Litvě, kvůli možným zločinům ve vazebních zařízeních CIA v těchto zemích.