V USA roste zájem o antikoncepci. Lidé se bojí, že Trump zakáže potraty

Americké zdravotnické organizace evidují po prezidentských volbách prudký nárůst poptávky po dlouhodobé antikoncepci. Podle lékařů to svědčí o silných obavách lidí z omezení práva na interrupce, jež prosazuje konzervativní křídlo Republikánské strany vítěze voleb Donalda Trumpa. Ten navíc ve svém středečním prohlášení uvedl, že jeho vláda „bude chránit nevinný lidský život od početí do přirozené smrti“.

Data o růstu poptávky po antikoncepčních prostředcích poskytla novinářům společnost Planned Parenthood (Plánované rodičovství), která má na území USA kolem 650 zdravotních středisek a potratových klinik a z poloviny je závislá na financování z veřejných fondů.

Trumpovo vítězství a to, že si republikáni zachovali většinu v obou komorách Kongresu, podle analytiků usnadní odpůrcům potratů, aby financování Planned Parenthood omezili a zrušili krytí antikoncepce ze zdravotního pojištění, jež zavedl prezident Barack Obama.

Podle vedení společnosti se po volbách zvýšil právě i objem finančních darů pro Planned Parenthood, které tvoří druhou polovinu rozpočtu.

Donald Trump a Mike Pence
Zdroj: Reuters

Interrupce ostře odsuzuje i Trumpův viceprezident Pence

Ve státě Illinois se například po prezidentských volbách zvýšila poptávka po dlouhodobě působící antikoncepci o 50 procent. V Texasu se v tomto týdnu trojnásobně zvýšil objem finančních darů na účtech Planned Parenthood a přihlásila se víc než stovka dobrovolníků, kteří chtějí pomoci zvládnout vyšší poptávku po antikoncepci.

Postoj Trumpa k plánovanému rodičovství není podle médií úplně jasný. V březnu prohlásil, že ženy si za umělé přerušení těhotenství zaslouží trest, později ale svůj výrok odvolal. Ve středu Trumpův tým vydal prohlášení, v němž bez dalších podrobností uvedl, že budoucí vláda „bude chránit nevinný lidský život od početí do přirozené smrti“. K vášnivým odpůrcům interrupcí patří Trumpův viceprezident Mike Pence.