Příběh Melanie Trumpové: Z přehlídkového mola až do Bílého domu

Budoucí první dáma USA, šestačtyřicetiletá Melania Trumpová, se narodila ve Slovinsku jako Melanija Knavsová. Později si upravila jméno na Melania Knaussová. Její otec pracoval jako prodejce automobilů a motorek, matka jako módní návrhářka. Podobnou cestou se vydala i Melania, která svou kariéru na módních molech zahájila v 16 letech. V roce 1998 potkala miliardáře Donalda Trumpa, o sedm let později se za něj provdala.

Melania přesídlila do Spojených států v roce 1996, o dva roky později potkala na jednom z večírků realitního magnáta a miliardáře Donalda Trumpa. V roce 2001 získala zelenou kartu a tedy i pracovní povolení a povolení k trvalému pobytu ve Spojených státech.

O čtyři roky později už následovala pompézní svatba s Trumpem. Na svatbě jim tehdy byli i Bill a Hillary Clintonovi, dobří přátelé Donalda Trumpa, který tehdy směrem k politickému páru nešetřil chválou. O rok později už Melania Trumpová získala v procesu naturalizace americké občanství.

Jako modelka byla Trumpová velmi úspěšná, později se sama návrhářkou stala a ve své tvorbě se zaměřila na kolekci šperků. Podle kritiků se z ní ale stala „manželka z povolání a profesionální celebrita“. S manželem navštěvovala nejrůznější večírky, ale například i předávání filmových Oscarů.

„Donald je báječný vůdce“

Svého manžela během volební kampaně plně podporovala. Více se veřejnosti představila na červencovém republikánském sjezdu, kde v projevu o svém manželovi mimo jiné řekla: „Donald je báječný vůdce, který nyní bude pracovat pro vás.“

Její vystoupení ale sklidilo i řadu kritických ohlasů zejména kvůli tomu, že se v některých pasážích nápadně podobalo projevu současné první dámy Michelle Obamové z roku 2008. Média si také povšimla, že Trumpová mluví v krátkých větách a nedokáže projevit emoce.

Melania Trumpová při předvolební kampani v Pensylvánii 3. listopadu 2016
Zdroj: ČTK/AP/Patrick Semansky

Manžela podpořila i poté, co se objevila videonahrávka z roku 2005, na níž Trump hovoří o tom, že jako slavný a bohatý může ženy beztrestně osahávat. Následně se přihlásilo několik žen, které miliardáře obvinily ze sexuálního obtěžování. Trumpová svého chotě brání a nařčení označila za lži. „Manželovi věřím, manžel je milý, je to gentleman a nikdy by nic takového neudělal,“ řekla Melania.

Ač sama imigrantka, podporuje tvrdý přístup Trumpa vůči nelegálním přistěhovalcům. Nedávno však Melania čelila podezření, že v 90. letech pracovala v USA jako modelka, aniž měla potřebná povolení. V roce 1995 například vznikly její nahé fotky, které v kampani vytáhl bulvární deník New York Post. Podle agenta Trumpové však vznikly bezúplatně. Melania pochybení odmítá. „V každém okamžiku jsem plně dodržovala imigrační zákony této země. Tečka,“ napsala.

Trumpové naposledy vynesl kritiku pár dní starý projev, ve kterém odsoudila internetovou šikanu a zesměšňování druhých například prostřednictvím sociálních sítí. Podle amerických komentátorů jde ve světle twitterových aktivit jejího manžela takřka o výsměch, podle jiných téměř jistě o pokrytectví.

Melania Trumpová mluví pěti jazyky – kromě slovinštiny a angličtiny ovládá také francouzštinu, němčinu a srbštinu. Ve své nově získané funkci by chtěla zastávat tradiční roli. Jako své vzory v jednom z rozhovorů uvedla první dámy Betty Fordovou nebo Jackie Kennedyovou.

  • „Donald je báječný vůdce, který nyní bude pracovat pro vás. Jako prezident nikdy nikoho nenechá v potížích.“
  • „Představuje ten správný a potřebný vzor pro mládež. Zastupuje nejen bohaté Američany, ale i ty chudé, stejně tak bělochy či černochy nebo křesťany, židy a muslimy.“
  • „Pokud hledáte někoho, kdo za vás bude bojovat, tak on je tím pravým. Nikdy a za žádných okolností se nevzdá.“