Němci dopadli skupinu podezřelých náborářů IS včetně „kazatele bez tváře“

V Německu zadrželi pět podezřelých z napojení na radikální organizaci Islámský stát (IS). Dotyční se měli specializovat na lákání nových členů, napsal list Süddeutsche Zeitung (SZ). Podle médií je mezi zadrženými také Iráčan pokládaný za ústřední postavu islamistů v Německu, jemuž se přezdívá „kazatel bez tváře“.

Muži ve věku mezi 26 a 50 lety byli obviněni z podpory zahraniční teroristické organizace. Během úterý a středy stanou před soudem, který rozhodne o vazbě. Ministr spravedlnosti Heiko Maas prohlásil, že zátah „uštědřil ránu německé islamistické scéně“.

Policie totiž dopadla i 32letého Iráčana známého jako abú Valá, jehož úřady dlouhodobě podezírají, že patří mezi hlavní postavy německé islamistické scény. Na videích, která se objevila na internetu, je Valá ukazován pouze zezadu, proto se mu říká „kazatel bez tváře“.

Z ročního vyšetřování vyplývá, že se staral o nábor mladých muslimů. Přesvědčoval je, aby se vydali do Sýrie bojovat za džihádisty, přičemž je logisticky i finančně podporoval.

Zátah na islamisty v Německu
Zdroj: Julian Stratenschulte/ČTK/DPA

Už koncem července uskutečnila policie razii v mešitě v dolnosaském Hildesheimu, která byla dlouhodobě považována za centrum německé saláfistické scény. Právě v této mešitě měl Valá nabádat muslimy k cestě na Blízký východ.

Dva ze zatčených mužů působili jako kazatelé v západní spolkové zemi Severní Porýní-Vestfálsko a údajně mají na Iráčana vazby. K zadržení skupiny přispělo svědectví 22letého mladíka, jenž se vrátil v září ze Sýrie a který ještě v Turecku popsal abú Valáa jako „muže číslo jedna pro IS v Německu“.